IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петрол АД ще прехвърли бензиностанции за 72 млн. лева на дъщерно

На общо събрание на акционерите ще бъде гласувано апортирането на 197 обекта в капитала на Елит Петрол

11:38 | 18.11.09 г.
Петрол АД ще прехвърли бензиностанции за 72 млн. лева на дъщерно

Петрол АД планира да прехвърли 197 бензиностанции на Елит Петрол ЕАД, като по този начин ще увеличи капитала на дъщерното си дружество с близо 72 млн. лева, става ясно от покана за свикване на извънредно общо събрание на акционерите, публикувана чрез БФБ.

Събранието, на което ще се гласува предложението, ще се състои на 18 декември.

Прехвърлянето на бензиностанциите е част от осъществяваната програма за преструктуриране и оптимизиране на дейността на Петрол АД, се казва в материалите за общото събрание.

Отделянето на активите в самостоятелно дружество с предмет управление и разпореждане с активи ще позволи на Петрол АД да се съсредоточи в управлението на търговските си обекти с цел повишаване на обемите продажби, подобряване на качеството на обслужване и реализиране на по-големи печалби от дейността, се казва още в материалите.

След увеличението на капитала на Елит Петрол, Петрол АД ще остане едноличен собственик на капитала на дружеството.

Представители на Петрол АД не бяха открити за допълнителна информация по сделката.

Петрол притежава 400 бензиностанции. През последните години дружеството модернизира част от тях, като към края на третото тримесечие на 2009 броят на преустроените обекти е 180.

Миналата година дружеството продаде 75 бензиностанции и петролната база „Илиянци” в София за 237 млн. евро на Лукойл България ЕООД.

Книжата на Петрол АД се търгуват днес без промяна в цената на 4,44 лева. За последните три месеца капитализацията на дружеството се е понижила с 26% до 485,1 млн. лева.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още