IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 ноември

08:01 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 ноември

Чужди експерти ще съветват София за управлението на Витоша
в. Дневник

Експерти от планински градове в Европа, където има опит в съчетаването на туризъм и опазване на природата, ще бъдат поканени от Столичната община за изготвяне на концепция за дългосрочно развитие на Витоша като зона за отдих на софиянци и защитена природна територия. Това предвижда предложение на общинари, което мина на първо четене от екокомисията на Столичния общински съвет.

Проекторешението предвижда до края на годината кметът на София да изготви доклад с анализи на собствеността на общината в Природен парк "Витоша", на правомощията и отговорностите на различните институции спрямо парка, на инфраструктурата и възможностите за отдих в планината над столицата. След това столичният кмет заедно с другите общини, в които попада паркът, и Министерският съвет трябва да организират публично обсъждане на доклада и да инициират създаване на концепция за развитие на планината "Витоша 2020" г., както и стратегия за реализацията й, гласи още проекторешението. Стратегията трябва да е готова до края на 2010 г.

Първанов хока Дянков за БАН
в. Стандарт

Президентът Георги Първанов пак кръстоса шпага с вицепремиера Симеон Дянков. Този път ябълката на раздора стана реплика отпреди дни на финансист номер 1 за "феодалните старци от БАН". "Изказването на министъра е въпрос на възпитание и стил, очевидно трябва да свикваме", коментира в специална статия от президентския сайт Първанов. Той бе категоричен, че квалификациите на финансист номер 1 за академията като сталински продукт и за "феодалните старци" издават едно агресивно невежество. "Нещо повече, той разви тезата, че по време на криза "науката не е основно нещо". Изказването на министъра като цяло бе защитено и от премиера", обясни Първанов. Президентът дори заподозря и материални подбуди - многобройните имоти и сгради на академията.

Федерацията по тенис иска да изгради национален център в София
в. Дневник

България може да има национален център за подготовка на тенисисти, за което лично се е ангажирал премиерът Бойко Борисов. Това стана ясно на пресконференция на президента "Тенис Европа" и вицепрезидент на Международната федерация по тенис ITF Жак Дюпре.

"Основният проблем за разрешаване е изграждането на собствен тенис център, който да помогне за развитието на младите надежди, на треньорите и на тениса като цяло, каза Дюпре, който е на тридневно посещение по покана за президента на БФТ Стефан Цветков. Премиерът ни увери, че ще направи всичко възможно БФТ да бъде осигурена с такъв център, и то бързо. Явно е, че решението ще бъде политическо. Крайната идея е този център да се предоставя и за подготовка и на тенисисти от съседните страни, а в бъдеще да стане място за големи тенис състезания."

13 500 ученици ще имат платени практики с европари
в. Сега

Бюджет от 8 млн. лв. за практики в реална среда за ученици от средните общообразователни училища одобри Комитетът за наблюдение към Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". "Средствата ще стигнат за 13 500 ученици за практики до един месец. На включилите се им се полага по 8 лв. дневни, предвиждат се и стимули за работодателите, които приемат ученици, за да може да осигурят ресурс за обучението им", обясни образователният зам.-министър Светлана Ломева.

Така ученици от езиковите гимназии ще могат да упражняват езика си в работна среда. Ако някой има интерес към археологията, може да отиде на разкопки. "С проекти по новата схема към програмата ще могат да кандидатстват училища или общини, но заедно с училища. Задължително условие е и да има работодател, съгласен да осигури места за ученическите практики", обясни Ломева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още