IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облигации за до 1,2 млрд. лв. ще може да емитираме на чужди пазари догодина

Издаването им ще става след одобрено от МС решение на финансовия министър

15:24 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Облигации за до 1,2 млрд. лв. ще може да емитираме на чужди пазари догодина

Министърът на финансите, след одобрение от Министерски съвет, ще може да емитира през 2010 г. държавни ценни книжа (ДЦК) на международните пазари в размер до 1,2 млрд. лв. или тяхната равностойност в чужда валута. Това предвижда текст от приетия днес на първо четене Бюджет 2010 г.

Според друг текст от проектобюджета, финансовият министър ще може да емитира облигации с целево предназначение за инвеститори физически лица, с доходност до 2 пункта над доходността на редовните аукциони на ДЦК и в обеми до 20% от общия размер на емисиите на ДЦК за бюджетната година.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2010 г., се определя на 2,7 млрд. лева, а максималният размер на общия държавен дълг в края на 2010 г. не може да надхвърля 12,2 млрд. лева, предвижда приетият на първо четене бюджет за 2010 г.

Държавни гаранции, които биха могли да бъдат издавани през следващата година, могат да са максимум 300 млн. лева.

Разпоредбите в Бюджет 2010 г. предвиждат при евентуална несъстоятелност на банка, обслужваща бюджетни или общински предприятия, ценните им книжа и други активи, служещи като обезпечение, да не се включват в масата на несъстоятелност и да преминават изцяло в разпореждане на министъра на финансите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още