IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР може да промени начина за образуване цената на природния газ

Комисията обмисля възможността периодът за регулиране на цените да е по-голям от три месеца - до шест месеца

12:48 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР може да промени начина за образуване цената на природния газ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се опита да промени Наредбата за ценообразуване на природния газ преди определянето на новите цени, обяви председателят на комисията
Ангел Семерджиев. Той посочи, че усилията на комисията са насочени към това да се постигне минимално увеличаване на цената на природния газ.

Поскъпване ще има, но в такъв процент, че да осигурим условия за работа на всички потребители в условията на криза, каза Семерджиев, цитиран от БТА. Той посочи, че комисията е изготвила проект за изменение и допълнение на наредбата за регулиране на цените, като целта е да се отчитат реалните компоненти за определяне на цените по прозрачен начин, за да е ясно точно защо е определена дадена цена на обществения доставчик.

Ще намалим до минимум възможността за различно тълкуване на цената на природния газ, посочи Семерджиев. Според него промените ще гарантират на обществения доставчик и на потребителите, че цената ще е в рамките на минимални приходи за обществения доставчик така, че той да може да покрива своите разходи.

Семерджиев каза още, че при анализ на разходите на „Булгаргаз“ е установено, че е възможно надбавката за обществения доставчик да бъде намалена под 3% до максимум 2 на сто, като надбавката не е фиксирано число, а се определя в зависимост от големината на приходите на „Булгаргаз“. Ако приходите са по-малки, то надбавката ще е по-висока, но не по-висока от 2%. Ако приходите са по-големи, то надбавката ще е съответно по-ниска, обясни Семерджиев.

Комисията обмисля и възможността периодът за регулиране на цените да е по-голям от три месеца - до шест месеца. Действащите в момента договори на „Булгаргаз“ с потребителите са тримесечни. Затова, ако периодът за регулиране на цени стане шест месеца, ще трябва да има механизъм за компенсиране на надвзети приходи и разходи, обясни Семерджиев.

По повод обявеното искане на „Булгаргаз“ цената да бъде увеличена с 18,31% от 1 януари 2010 г., Семерджиев каза, че котировките на алтернативните горива се покачват и увеличение неминуемо ще има, но отказа да прогнозира точно с колко процента ще бъде то.

В отговор на въпрос председателят на ДКЕВР заяви, че топлофикациите също ще трябва да потърсят в себе си резерви за посрещане на по-високи разходи за синьо гориво. Семерджиев посочи, че, ако се наложи изменение на цената на топлинната енергия, то ще се прави преценка за всяка топлофикация поотделно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още