IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК проверява дали сме готови за Шенген

От 19 до 21 ноември ще има инспекция на летищата в страната

20:59 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК проверява дали сме готови за Шенген

На 19 – 21 ноември Европейската комисия (ЕК) ще провери доколко сме готови за присъединяване към Шенгенското пространство.

Инспекцията ще бъде само на въздушните граници на страната ни – летищата София, Пловдив, Варна и Бургас, съобщи транспортното министерство.

Проверяващите ще следят за изпълнението на мерките, свързани с разделяне на пътнико-потока, осигуряване на помещения за лица недопуснати и/или поискали убежище, изграждане на инфраструктурни и комуникационни връзки, изработване и монтиране на указателни табелите, огледала за контрол и наблюдение.

Според предоставената от министерството информация досега за нужните подготвителни дейности само в София са изразходвани 290 хил. лв. – осигурени от Летище София ЕАД. Изградени са преградни стени и надстройки на Международни линии пристигане (МЛП) и Международни линии заминаване (МЛЗ) – Терминал, сложени са преградните врати между гишетата за паспортен контрол, преградни парапети и др.

Обособени са помещения за „недопуснати” лица в страната (съответно за мъже и за жени) и помещения за „търсещи убежище” (отново отделения за мъже и жени). В тези помещения има легла, маси, столове, осигурен към тях е санитарен възел. Монтирани са охранителни камери и система за известяване при пожар.

Индикативната дата за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство е 1 март 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още