IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Енергийните компании не трябва да се предлагат срещу компенсаторки

Според само 39% от гласувалите в анкета на Investor.bg плащането за дяловете от енергийните компании трябва да е и с реституционни книжа

13:41 | 16.11.09 г.
Анкета: Енергийните компании не трябва да се предлагат срещу компенсаторки

Държавата не трябва да приема плащане в компенсаторни инструменти при приватизацията на дялове от енергийните компании, смятат 52% от гласувалите в анкета на Investor.bg 684 читатели. Основанието е, че по време на криза държавата трябва да приватизира срещу пари.

Според 39% обаче държавата трябва да приема компенсаторни инструменти, защото реституционният проблем трябва да бъде решен. 9% нямат мнение по въпроса.

Български енергиен холдинг и дъщерните му дружества не попадат в списъка за приватизация срещу напарични платежни средства, приет през 2003 г. и обновяван през 2004 г. 2008 г. и 2009 г.

До момента няма изявления от новото правителство, че ще предложи част от дяловете срещу компенсаторки, а на приватизационни приходи за 201 млн. лв. се разчита за връзването на Бюджет 2010 г.

В момента цените на компенсаторните инструменти са между 22 и 23 ст. за 1 лв. номинал. По време на борсовата приватизация на БТК през 2005 г. цените им бяха достигнали до 110 ст. за 1 лв. номинал.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още