IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 ноември

08:31 | 14.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 ноември

Двама от ДПС крали за милиони
в. Стандарт

Двама депутати от ДПС остават без имунитет, за да бъдат разследвани за крупни далавери. Главният прокурор Борис Велчев поиска снемането на имунитетите на Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Те се славят като едни от най-приближените до лидера на ДПС Ахмед Доган. Затова и изходът на започващото разследване срещу тях за измами, подкупи и присвояване на милиони се очаква с голям интерес.

Двамата депутати веднага дадоха съгласието си да не се ползват от парламентарна защита. Седем километра селски път може да изяде главата на двамата приятели депесари, твърдят участници в разследването.

Сагата започва през 2005 г. привидно съвсем законно. Стартирана е процедура за обществена поръчка за построяването на асфалтов път от 7,300 км от село Окорш до шосето Шумен - Силистра. Парите са осигурени от държавното дружество "Публични инвестиционни проекти".

Депутатите ограничават ДДС измамите с коли
в. Сега

Депутатите се опитаха да ограничат далаверата, при която скъпи автомобили се купуват без ДДС. В Закона за ДДС ще бъде записано, че занапред при определяне на броя на местата за сядане ще се вземат предвид "само седалките, монтирани от производителя". Това реши на второ четене на закона късно в четвъртък бюджетната комисия в парламента.


В момента чрез сваляне или монтиране на допълнителни седалки много скъпи возила се префасонират временно, за да изпълнят законовото изискване за данъчен кредит. То гласи, че не се плаща ДДС само ако лекият автомобил е с две седалки от типа "1+1" или със 7 и повече седалки от типа "6+1".

Закриват социалната агенция към МО
в. Новинар

Досегашните военни министри са "раздавали благини и са харчили бюджета непрозрачно" чрез Изпълнителна агенция "Социални дейности" на Министерството на отбраната, заяви военният министър Николай Младенов пред БНТ. Според него структурата е свързана само със скандали. Той смята, че моделът е сбъркан и трябва да се прецени дали изобщо има нужда от агенцията в този й вид. Според Младенов има информация за изхарчени неправомерно пари, и то не за дейности, свързани с боеспособността и отбраната. "Има злоупотреби със служебно положение на служители, превишени са многократно платени отпуски", уточни той.

Експерти предлагат съдия с повече дела да взима повече пари
в. Новинар

Заплащането на съдиите да се определя и от степента на натовареност на съдилищата, в които работят, и на делата, които разглеждат. Това е една от препоръките на изпълнителите на проект „Компетентни и мотивирани магистрати и съдебни служители”, чиито бенифициент е Висшият съдебен съвет. С цел да има баланс между заетостта на отделните служители в съдебната система се предлага и да се въведат специални карти към всички дела, в които да се вписва степента на тяхната сложност и трудност. Тези карти ще бъдат попълвани на всички инстанции - от председателите на отделения до съдията и прокурора по съответното дело.

Фирми ще бъдат глобявани с 4 хил. лв, ако не плащат здравни вноски
в. Дневник

Глоба от 2 000 до 4 000 лв. ще бъде налагана на работодател, който не плаща здравноосигурителните вноски на служителите си, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, обсъдени на първо четене в парламента.

Вносител на промените е Лъчезар Иванов /ГЕРБ/. Едноличните търговци и юридическите лица при нарушение ще заплащат имуществена санкция между 4 000 и 8 000 лева.

Предвижда се досегашният Национален рамков договор да бъде заменен с национални рамкови условия. Те са нормативен административен акт, който има действие на територията на цялата страна за определен срок и е задължителен за НЗОК. В 30-дневен срок от влизане в сила на националните рамкови условия, лечебните заведения подават заявления в РЗОК за сключване на споразумение.

Големите потребители на газ се обявиха срещу новата цена
в. Дневник

Големите потребители на природен газ в България не приемат обявеното 18.3% увеличение на цената от януари, съобщи председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори(БФИЕK) Константин Стаменов пред "Дневник". Компанията трябва да намери възможности за намаляване или разсрочване във времето, защото новата цена ще увеличи разходите на компаниите и ще ги постави в трудно положение дори да не могат да плащат.

"Булгаргаз" ще внесе окончателното предложение на 11 декември. Ако тази прогнозна цена се задържи, синьото гориво ще струва 442.62 лв. за 1000 куб. м.

Спасяват малките ферми в Родопите
в. Стандарт

Спешни мерки за запазване на млечните ферми с по-малко от пет глави добитък в Родопите набелязаха на среща кметовете на селата от горното поречие на р. Арда.

В дискусията се включи кметът на общината Дора Янкова, депутатът от левицата Димчо Михалевски и председателката на Националното сдружение "Планинско мляко" Милкана Йорданова. В рамките на две седмици да се подготви пълен анализ на състоянието на малките стопанства, е една от набелязаните мерки. Анализът ще бъде придружен и с подробен снимков материал, за да се даде възможност за кандидатстване за субсидии по европейска мярка за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране.

Местните кметове настояха за промени в законодателството, които да позволят на малките фермери от Родопите да не се регистрират като земеделски производители, което налага да се осигуряват два пъти. По пилотен проект в смолянското с. Смилян ще се създаде ресурсен център, в който дребните животновъди от района ще получават консултантска и техническа помощ за писане на проекти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още