IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 ноември

07:48 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 ноември

Кабинетът стартира програма за саниране на панелките
в. Сега

Правителството стартира програма за саниране на панелните апартаменти. Идеята е собствениците на жилища да получат безвъзмездно 90% от нужната сума, а тяхното участие да е само 10%. Парите ще се осигуряват от продажбата на свободните емисии парникови газове по т.нар. "Схема за зелени инвестиции". Това съобщи вчера екоминистър Нона Караджова. Конкретните условия ще бъдат уточнени до 2-3 месеца. Санирането включва пълна подмяна на ВиК, електрическите и отоплителните инсталации, топлоизолиране и т.н.

В България панелните сгради са към 100 000, а с продажбата на емисиите могат да се санират около 720 000 жилища. "Ако успеем да продадем всички свободни емисии, може да получим 1 млрд. евро по миналогодишни цени, макар че заради кризата пазарът се е свил", обясни тя.

Удрят ни с данък имоти
в. Стандарт

Нова тесла с данъка за имоти подготвиха депутатите. Необлагаемият минимум за имоти пада от 2520 на 1680 лв., реши бюджетната комисия вчера. Така една трета от притежателите на имоти в малките населени места, които в момента не плащат данък, от догодина ще дължат налога на общината. В по-широк диапазон бяха гласувани и границите за определяне на данъка върху недвижими имоти - от 0,1 до 2,5 на 1000. От 0,1 до 3 на 1000 пък стават границите за определяне на данъка при придобиване на имущество. Това ще увеличи приходите на общините и ще подпомогне децентрализирането им, аргументираха се депутати.

Доклад за заменки отива в прокуратурата
в. Новинар

Доклад за нарушения при заменки със земи от държавния поземлен фонд е предаден в прокуратурата. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Проверката на инспектората към ведомството е за периода 2001 – 2009 г. и започна преди месец, след като Сметната палата сигнализира за сериозни нарушения при стопанисването на държавни земи от предишния кабинет.

Документът, който е изпратен в прокуратурата, включва десет сделки с имоти на селскостопанските професионални гимназии, за които има съмнения, че държавата е ощетена, обясни Найденов. Все още няма обобщени данни за злоупотребите, тъй като няма регистър на замени на земеделски земи от фонда. Замените са ставали по вътрешни правила, известни на ограничен кръг лица и са били утвърдени от тогавашния министър Нихат Кабил. Основно заповедите са били подписвани от Нихат Кабил и заместник-министър Бюрхан Абазов.

Латвийска банка стъпи на българския пазар
в. Дневник

Латвийската Регионална инвестиционна банка (Regionala Investiciju Banka JSC, РИБ) стъпи на българския пазар. Банката е регистрирала свое поделение тук като клон, тоест не отделна дъщерна банка. Адресът на регистрация на Регионална инвестиционна банка - клон България, е във Варна, там е и единственият й засега клон. Поделението е започнало ефективна банкова дейност в България от 1 октомври 2009 г., казаха от БНБ за "Дневник". Съгласно нормативната уредба у нас клонът на чуждестранната банка се е регистрирал в Търговския регистър към Агенцията по вписванията на 16 септември 2008 г., обясниха още от централната банка. При справка в регистъра това се вижда. Пак според проверката там управител на българския клон е Красен Костов.

Кризата удари и ловните трофеи
в. Стандарт

Икономическата криза натисна и ловците. Това отчитат от Дивечовъдната станция в Балчик. Според нейния шеф Калинка Тодорова в последните месеци чужденците, които идват у нас, предпочитат да отстрелват все по-евтини трофеи. Наскоро руснак гръмнал благороден елен, чиято цена била между 8000 и 10 000 евро. Според Тодорова скъпите трофеи в стопанството може да стигнат цена до 50-60 хил. евро. В момента в горите на стопанството бекаси ловуват две групи италиански авджии, в края на ноември се очакват да пристигнат белгийци за лов на дива свиня. Станцията планира да развива и фото ловен туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още