IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 18% от автомобилите са без "Гражданска отговорност"

Броят на незастрахованите превозни средства не трябва да бъде повече от 10 на сто от общия брой на регистрираните

20:22 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Около 18% от автомобилите са без "Гражданска отговорност"

Проблемът с незастрахованите моторни превозни средства остава голям за България, смята председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Атанас Табов, предаде БТА. Той е заявил това днес на конференция по проблемите на автомобилното застраховане «Отговорни към себе си, отговорни към останалите».

Вредите, които водачите без застраховка нанасят, са огромни - от една страна на пострадалите при произшествия, а от друга загубите, които търпят гарантиращите институции, казва Табов.

Броят на незастрахованите превозни средства не трябва да бъде повече от 10 на сто от общия брой на регистрираните. Трябва да се вземат спешни мерки и да се определи механизъм, който драстично да намали броя на незастрахованите с "Гражданска отговорност", добавя той.

По данни на бюрото от 3 089 802 превозни средства в края на септември застраховка имат 2 251 778, или 82%. Без застраховка «Гражданска отговорност» са 568 024 автомобила, или 18%.

Проверка за наличие на задължителната застраховка на преминаващи превозни средства чрез система за видеонаблюдение на кръстовището пред хотел «Шератон» в София показва, че от 16 346 автомобила, преминали за един час, 222 са били без застраховка.

Застрахователите предлагат на ръководството на МВР този експеримент да прерасне в задължителна процедура с налагане на санкции на собствениците на установените автомобили без застраховка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още