IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети пореден ръст на SOFIX, този път с 0,62%

На фона на щатските борси българските акции се търгуват при нива, все едно сме във военно положение, коментира Александър Пеев, анализатор в БКК ООД

16:01 | 10.11.09 г.
Трети пореден ръст на SOFIX, този път с 0,62%

SOFIX отчете трети пореден ръст днес с 0,62% до 447,27 пункта. Общо за последните три сесии повишението е с 2,84%. Спрямо върха си при 514,67 пункта от 17 септември 2009 г. основният пазарен измерител все още е с 13,1% по-нисък.

„През последните седмици родните индекси не само изостават спрямо индексите в САЩ, които достигнаха нови върхове, но и отбелязват драстично намаление от върховете си за тази година. Това се дължи основно на българския екстремен песимизъм и негативните изказвания и като че ли акциите ни се търгуват при обстановка на военно положение. Когато чуждите индекси отбелязват растеж, родните се качват минимално, а при спадове БФБ пада с повече. В САЩ и Европа акциите се търгуват около справедливите си стойности към този момент, отразявайки както икономическото съживяване, така и последните отчети на компаниите. Индикациите за корекция навън са вече налице и това е нормално явление след около 60% ръст на основните индекси“, заяви Александър Пеев* анализатор в Балканска консултантска компания ООД.

„Какво да очакваме на родния пазар при условие, че напоследък преписваме единствено негативните настроения? Ниският оборот показва, че търгуват основно дребни инвеститори, които от миналата година да свикнали като видят падане на индекси от около 1-2% навън, тук да разпродават с повече. На БФБ повечето акции се търгуват далеч под справедливата си стойност и всякакво негативно движение надолу би било просто изкуствено понижение, от което нямат полза както инвеститорите, така и посредници, управляващи и пенсионни дружества. Би било редно да се придържаме към актуалната обстановка и спрямо нея да оценяваме борсовите активи и съответно корелацията ни със САЩ да прекъсне предвид това, че глобалните макроикономически рискове са намалели“, смята Пеев.

„Освен това един инвеститор трябва да обръща внимание и на ред технически показатели, които обуславят едно биче движение на БФБ – натрупването на кеш в инвеститорите, включително в пенсионните и управляващите дружества, преобладаващите негативни мнения на експертите и т.н., всичко това говори за движение нагоре. Във всеки случай не очаквам още една година натрупаните средства по паричните фондове да стоят на депозит при наличие на спад в лихвите по привлечения капитал на банките“, обосновава се Пеев.

„Скоро очаквам корекция на повишенията в САЩ от началото на годината или застой на текущите нива за по-продължителен период преди следващото движение нагоре. Така в ръцете на родните инвеститори е дали ще изберат корелацията със САЩ или ще я „начупят“. Рано или късно ако не те, то големи институционални инвеститори ще предпочетат подценените български акции вместо тези, които се търгуват около справедливата им стойност в Европа и САЩ“, обобщава Пеев.

Днес и останалите два широки индекса на БФБ-София отчетоха ръст, като при BGTR30 той възлезе на 0,43% до 340,62 пункта, а при BG40 - на 0,52% до 122,1 пункта. BGREIT отстъпи с 0,35% до 47,72 пункта.

Оборотът на регулиран пазар на БФБ-София достигна 2,98 млн. лв., като 2,04 млн. лв. от тях бяха с акции на Слънце Стара Загора Табак АД. Книжата на цигарената фабрика поскъпнаха с 59,57% до 7,5 лв.

Оборот за 305 хил. лв. имаше с книжата на Монбат АД, за 86 хил. лв. - с книжа на ПИБ АД, и за 83 хил. лв. с тези на Каолин АД.

Сред поскъпващите емисии с оборот над 5 хил. лв. беше тази на Алтерон АДСИЦ Варна, чиито акции добавиха 41% до 1,48 лв./брой. Книжата на Марицатекс АД заеха третото място с 11,9% ръст до 6,6 лв.

Най-губещи сред емисиите с оборот над 5 хил. лв. се оказаха книжата на Зърнени храни България АД с 1,6% спад до 0,72 лв.

Надолу бяха и книжата на ЦКБ, които отстъпиха с 1,4% до 1,44 лв. и тези на Монбат, поевтинели с 0,7% до 6,7 лв. Загуби отчетоха и акциите на Еврохолд България (с 0,6% до 1,44 лв.) и Индустриален холдинг България (спад с 0,4% до 1,84 лв.).

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още