IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производството ускорява спада си през септември

На месечна база е отчетен ръст, показават предварителните данни на НСИ

11:39 | 10.11.09 г.
Промишленото производството ускорява спада си през септември

Индексът на промишленото производство намалява през септември с 19,3% на годишна база, но се увеличава с 2,7% спрямо предходния месец, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение за август бе отчетено намаление на промишленото производство с 15,8% на годишна база и свиване със 7,7% спрямо предходния месец, показват ревизираните данни на института. Предварителните оценки бяха за спад с 15,9% на годишна база.

На годишна база през септември в добивната промишленост е отчетен спад с 25,6%, в преработващата промишленост - с 21,9%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,1%. Производството на инвестиционни продукти намалява с 37,5%, производството на продукти за междинно потребление - с 28,1%, а производството на енергийни продукти - с 5,6%.

В сравнение с предходния месец в преработващата промишленост увеличението е с 3,7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,1%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление с 3,9%. По-голямо е производството на химични продукти - с 30,1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 29,9%, производството на тютюневи изделия - с 15,1%. Същевременно намалява производството на напитки - с 19,1%, производството на облекло - с 2,1%, производството на мебели - с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още