IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 ноември

08:03 | 10.11.09 г.
Преглед на печата за 10 ноември

Българските ски курорти по-скъпи от австрийските
в. Новинар

Цените в българските курорти за зимния туристически сезон са по-високи от тези в Австрия. Въпреки това обаче легловата база в зимните ни комплекси ще бъде запълнена на 100 процента, коментира Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. Той обясни, че около 5 на сто повече чужди туристи са се записали да почиват в България. Очакват се най-много руснаци, сърби и македонци. Най-добре се движат записванията за Банско, след това за Боровец и Пампорово.

Дават заменките със земеделски земи на прокурор
в. Новинар

До три дни ще внесем в прокуратурата данни от сделките със заменки на земеделски земи, като злоупотребите ще надминат тези с горите. Това заяви вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Той посочи, че все още не е направена оценка на нанесените щети. Става дума обаче за много атрактивни имоти, които са в регулация, добави той. Министърът съобщи още, че създаването на агенция по храните към земеделското министерство, която трябваше да контролира качеството на хранителната продукция, се отлага. Причината е липса на финанси, обясни Найденов.

350 не крият милионите си
в. Стандарт

349 българи не си крият милионите. Богаташите държат парите си в банки, и то предимно в евро. Това сочи статистиката на БНБ до 30 септември 2009 г.
214 баровци имат частни сметки в евро за над 1 млн. лева. Други 117 нашенци кътат в трезори по над милион, но в родна валута. Малцина упорито държат на долара. Само 18 са влоговете над милион в щатска или друга валута. Общата сума на депозитите е над 808 млн. лв. Това означава, че всеки влог е средно по 2,3 млн. лева.
Кризата явно е увеличила спестовността на българина, защото в сравнение с юли милионерите са се увеличили с 12.

“Кремиковци” поема към гибел
в. Стандарт

Сериозна крачка към пълно затваряне и ликвидация пое "Кремиковци". Големите кредитори се отказват да обърнат вземанията си в собственост и да оздравяват комбината. Вчера изтече срокът, в който те трябваше да потвърдят искането си да обърнат борчовете в акции, както предвижда оздравителният план, предложен от синдика Цветан Банков. Облигационерите, които са най-големият кредитор, вече гласуваха против идеята. "Лоу Дибенчър", която ги представлява, е изпратила писмо до комбината, че няма да се включи в обръщането на дълга в собственост. На практика техният отказ решава съдбата на комбината. Защото дори останалите кредитори да искат оздравяване, облигационерите са със сериозно мнозинство.

Половината бюджет за "Краун ейджънтс" е за заплати
в. Дневник

Ръководителите на мобилните групи от "Краун ейджънтс", които са обучавали българските митничари, са получавали месечни възнаграждения по 371 898 лири, или 1.18 млн. лв. Това се вижда от разсекретените вчера договори с британската консултантска компания, подписани през 2001 г. и 2004 г. при правителството на Симеон Сакскобургготски. Повече от половината средства по първия договор - 10.8 млн. лири (33 млн. лв.), са отишли за заплати.

Военното министерство натрупало задължения над 280 млн. лв.
в. Дневник

Министерството на отбраната е натрупало задължения по договори за модернизация в размер на 275 млн. лв., а други 8.5 млн. лв. дължи за извършени строителни работи. Това стана известно от отчета на военното министерство за първите 100 дни от управлението на новото правителството.
Заключенията на екипа на министър Николай Младенов са, че дефицитът е бил заложен предварително в бюджета за 2009 г., след като са били сключени договори за над 480 млн. лв. и допълнителното са проведени поръчки за още 6.4 млн. лв.

Финансовото министерство се захвана и с акциза за бирата
в. Дневник

Министерството на финансите обсъжда повишаване на акциза за бирата, научи "Дневник" от свои източници. Все още липсва решение дали ще се предприеме подобна стъпка, нито е ясно с колко се планира да бъде вдигната ставката, ако се стигне до тази мярка, а до приключването на броя от министерството не коментираха официално темата.
Парламентът вече прие на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове и в него е предвидено от потребителските стоки да се облагат с нови, по-високи ставки единствено цигарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още