IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автомобилната администрация събра 1 млн. лв. от глоби за три месеца

Проверени са 16 500 моторни превозни средства с чуждестранна регистрация, обект на проверка са също и превозите за собствена сметка

10:42 | 09.11.09 г.
Автомобилната администрация събра 1 млн. лв. от глоби за три месеца

1 млн. лева от глоби е събрала Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" в рамките на три месеца в резултат от разпоредените от министър Александър Цветков мерки за борба със сивата икономика в автомобилния сектор, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

До момента инспекторите от автомобилна администрация са осъществили контрол на 16 500 моторни превозни средства (МПС) с чуждестранна регистрация, като са следили за спазването на разрешителния режим и на времето за управление и почивка.

Издадени са около 1000 акта и наказателни постановления, както и 350 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление).

Друг обект на засилени проверки са превозите за собствена сметка. Това е дейност, която трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде платена. Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз, прикриват дейности срещу плащане и не се внасят изискваните данъци и такси в националния бюджет. Така се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми, допълват от пресцентъра на министерството.

Инспекторите са проверили около 30 000 превозни средства, извършващи превоз за собствена сметка, като са съставили 2900 акта. Следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на глобите. Очакваният приход за националния бюджет е 1,5 млн. лева.

Най-често срещаните нарушения при тези превози са липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, пътното превозно средство и товарът не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още