IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 50% очакват еврофондовете и износът да раздвижат икономиката

На кредитирането залагат 18%, а на желанието да се купуват български вместо чужди стоки се осланят 14%

09:45 | 09.11.09 г.
Анкета: 50% очакват еврофондовете и износът да раздвижат икономиката

Раздвижването в българската икономика ще дойде от еврофондовете, смятат 30% от гласувалите в анкета на Investor.bg 1 261 читатели. Според 20% оживлението ще дойде от износа, а 18% вярват в активизиране на кредитирането и превръщането му отново в двигател на растежа.

За 14% от гласувалите раздвижването на икономиката ще е ефект от желанието на потребителите да купуват български стоки и услуги.

Едва 6% очакват аутсорсингът да подобри икономическата среда. Само 5% възлагат надежди на туризма, а едва 2% виждат покупките на имоти от чужденци като раздвижващ фактор за икономиката.

Същата анкета, но в тема във форума на Investor.bg, до днес събра отговори от 98 регистрирани потребители. Очакванията тук са покупките на имоти от чужденци да донесат раздвижването, като 21% заемат тази теза. На кредитирането залагат 19%, а на еврофондовете - 18%. По 11% очакват туризмът и износът да доведат до растеж.

Новата анкета на главната страница задава въпроса дали банките биха спечелили или загубили, ако свалят лихвите по кредитите и депозитите. Дали понижението ще намали лошите кредити, дали ще привлече нови кредитополучатели или напротив, няма да подобри ситуацията с лошите кредити и дори ще предизвика отлив на депозитна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още