IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийният холдинг внася в „Набуко“ още близо 1,35 млн. евро

През август БЕХ внесе 1,972 млн. евро в „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” под формата на увеличение на капитала

17:59 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийният холдинг внася в „Набуко“ още близо 1,35 млн. евро

„Български енергиен холдинг” (БЕХ) ЕАД ще внесе 1,345 млн. евро за увеличаване на капитала на международната компания „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл”. Това реши днес Съветът на директорите на холдинга. Сумата отговаря на пропорционалния дял на БЕХ в увеличението на капитала на компанията.

Съдружници в „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” с равни дялове са БЕХ ЕАД, немската компания RWE, австрийската OMV, унгарската MOL, турската Боташ и румънската Трансгаз. В края на юни 2009 г. изпълнителният директор на „Набуко” отправи молба съдружниците в компанията да имат готовност да направят в рамките на 2009 г. две поредни плащания по бюджета й.

Затова през август 2009 г. БЕХ, след дадено разрешение от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, внесе 1,972 млн. евро в „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” под формата на увеличение на капитала. С предвиденото сега второ плащане капиталът на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” ще бъде увеличен общо с 8,07 млн. евро.

Газопроводът „Набуко” ще е с обща дължина 3 300 км и ще съедини Каспийския регион, Близкия изток и Египет с Европа. Очакваната стойност на проекта е около 7,9 млрд. евро.

Досега общите разходи за фазата на развитие на проект „Набуко” възлизат на 23,4 млн. евро. Средствата са платени пропорционално от всички съдружници в проекта, което показва реалния ангажимент както на БЕХ, така и на останалите участници за реализацията му.

„Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” кандидатства и за отпускане на безвъзмездно финансиране от Европейската общност по линия на Европейския план за икономическо възстановяване (EEPR) за доставката на материали с дълъг период за производство и доставка. Получаването на финансирането ще позволи осигуряването на необходимите за реализацията на проекта материали в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още