IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата за октомври скочи до 8,23%

Държавата ще дава минимална заплата до 1 година при наемане на съкратени и преминали обучение хора, работодателят също ще им плаща поне толкова

12:42 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата за октомври скочи до 8,23%

До 8,23% се е увеличила безработицата през миналия месец спрямо 8,03 на сто за септември, когато също беше отбелязан ръст. Това стана ясно от изказване пред журналисти на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Броят на новите съкратени работни места през октомври е 7 хил. Общо 30 фирми са подали през месеца заявления в МТСП за масови уволнения на общо 2500 работници и служители. Най-много са съкратените от професиите машинни оператори, шивачки, полиграфисти и др.

Очакванията на социалното министерство за равнището на безработицата до края на годината е за 9,2 - 9,3 на сто, което по думите на Младенов се доближава до средния процент за Европейския съюз.

Основните мерки за преодоляване на безработицата през 2010 ще бъдат свързани с използване на средства по ОП „Човешки ресурси“, които за периода до 2013 г. са общо 312 млн. лв. Според министъра е възможно само през следващата година да бъдат усвоени до 250 млн. лв.

Младенов уточни, че по схемата „Развитие“ на програмата са предвидени пари и за финансови стимули за работодателите за наемане на съкратени хора, преминали обучение. По тази схема държавата ще изплаща за срок 9-12 месеца минимална работна заплата на наетите лица, а работодателят е длъжен също да изплаща поне минимална работна заплата, т.е. общата месечна заплата на заетите ще бъде брутно миниум 480 лв.

От министерството посочиха, че ще направят предложение тези финансови стимули да важат не само за частни фирми, но и за общински.

От днес започва приемането на заявления от фирми, които ще извършват обучения на хора, на които са предоставени ваучери. Първата група фирми, които изпълняват съответните изисквания, включително и да нямат задължения към държавата, ще бъдат обявени на 3 декември.

От лятото досега са подадени над 4 хил. заявления от лица по тази мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още