IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Банките да свалят лихвите с поне 3 процентни пункта

Следващата седмица финансовият министър пак ще се среща с банките, очаква 10 идеи и конкретни предложения от тях

11:21 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Банките да свалят лихвите с поне 3 процентни пункта

Банковите лихви трябва да намалеят поне с три процентни пункта, смята министърът на финансите Симеон Дянков.

Той коментира днес във Варна, че правителството се справя много добре, финансовият риск намалява, което означава, че и лихвите трябва да паднат.

В сряда предстои нова среща с банките, на която бих искал да бъдат представени поне 10 идеи и конкретни предложения, посочи Дянков, цитиран от БТА. По думите му една от възможностите е емитирането на еврооблигации. Друга идея е да се размразят плащанията за бизнеса, който се занимава със строителни инфраструктурни проекти чрез някакъв меморандум между банките, финансовото министерство и това на регионалното развитие, посочи Дянков.

Междувременно български банки вече обявяват понижения на лихвените нива по кредити, но те са много под очакванитe от Дянков три процентни пункта. Така например по-рано днес от Банка Пиреос България съобщиха, че намаляват с 50 базисни точки (0,5 процентни пункта) базовия си лихвен процент в лева.

През октомври за пръв път от много време имаме балансиран бюджет за месеца, посочи министърът. По думите му това е станало възможно чрез 55 млн. лв. повече приходи в сравнение със септември, „както и на фона на миналата година“.

За проектобюджета за 2010 г. министърът посочи, че е балансиран и в това отношение е единствен в целия ЕС. Преди три дни излезе доклад на ЕС, който казва, че новото българско правителство има най-добрата фискална политика, каза Дянков. По думите му България е единствената страна в ЕС, която прогнозира бюджетът й да бъде не само балансиран, но да няма дефицит над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още