IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 ноември

07:56 | 06.11.09 г.
Преглед на печата за 6 ноември

Фиктивни фалити на фирми завличат кредитори
в. Дневник

Асоциацията на банките в България (АББ) предлага промени в Търговския закон, които да облекчат обжалването на фиктивни фалити на фирми, чрез които се ощетяват кредиторите. Това става ясно от предложения на асоциацията как да се подобрят условията за събиране на вземанията, с които "Дневник" разполага.

Става дума за обявяване на фалит със задна дата, която предхожда тегленето на кредита. Така банката остава с невърнат заем и с недействителни обезпечения.
Според адвокати, пожелали анонимност, една от най-разпространените техники е следната - длъжникът сам подава молба в съда да бъде обявен в неплатежоспособност. Съдът назначава експертиза за установяване на неплатежоспособността, която се извършва от вещи лица. Обикновено тя се доказва с неплатени фактури или договори. След подходяща "мотивировка" на вещите лица длъжникът получава становище с исканата от него дата. И тъй като сам е поискал фалита си, кредиторите не знаят и няма кой да го оспори, съдът одобрява датата.

Търгът за "Тракия" пак ще е по българските правила
в. Дневник

Търгът за магистрала "Тракия" ще бъде обявен на 12 ноември, като цените и техническата част на предложенията няма да бъдат отваряни в един и същ ден, а в различни. Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев. При стъпването си в длъжност той гарантира, че това ще се случи в един ден, както е по европейските правила. Вчера обаче обясни, че промяната се прави, за да не се губи време, и от Европейската комисия го уверили, че няма да бъде проблем, какъвто имаше при предишния провален търг по времето на кабинета "Станишев".

Задължителна втора здравна осигуровка от 2011 г.
в. Дневник

България ще въведе от 2011 г. модел на здравно осигуряване от три стълба, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов. При него основният пакет от медицински услуги ще се поеме от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но ще се въведе и задължително допълнително осигуряване, както и трети, доброволен стълб. По този начин в системата активно ще бъдат включени и частните здравни фондове.

Държавата ще анулира сделки със земи
в. Сега

Върховната административна прокуратура поиска от аграрния министър Мирослав Найденов спешна проверка до края на ноември за това на кого и за какви нужди държавата е предоставяла свои земи. Повод за акцията е одит на Сметната палата, който разкри, че не е осъществяван системен контрол за използването на държавния поземлен фонд във времето от 2005 до 2007 г.
Ако се установи, че фирмите, които са получили такива земи, не ги използват по предназначение, ще се пристъпи към изменяне или направо анулиране на заповедите, с които е дадена земята. При констатиране на престъпления ще започнат и наказателни дела.

Спорни 3 млн. лв. бетонираха тавана на пенсиите
в. Сега

Таванът на пенсиите се запазва в следващите две години заради спорни 3 млн. лева. Това съобщи пред "Сега" вчера високопоставен източник от социалното министерство. Както "Сега" писа, изненадващо кабинетът е решил, че ограничението остава до 31 декември 2011 г., вместо да отпадне за новоотпуснатите пенсии от следващата година. Министерството на финансите обяснило промяната с "фискални причини". Вчера е станало ясно, че "фискалните причини" са 3 млн. лв. недостиг, който ще се получи в бюджета на НОИ.

Банките казват за лихвите до седмица
в. Новинар

До една седмица банките трябва да представят предложения как постепенно да се намалят лихвите по кредитите. Това съобщи председателят на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова. В сряда на среща между финансовия министър Симеон Дянков и представители на организацията беше обсъдена възможността за поевтиняване на заемите. По думите на Маринова по време на срещата не е обсъдена конкретно молбата на премиера банките да намалят лихвите плавно.

Общини се отказват от европейски проекти
в. Стандарт

През 2010 г. общините доброволно ще се отказват от европейски проекти, защото няма да имат ресурс да осигурят необходимото 5-процентно съфинансиране. Това обяви в парламента при обсъждането на бюджета за 2010 г. Дора Янкова от Сдружението на общините в България. Тя поиска съфинансирането на европроекти да се намали на 2% и да бъде подпомогнато чрез заеми от банки или от бюджета. Според Янкова догодина общините ще имат дефицит от 400 млн. лв.

Строим централи в Черна гора
в. Стандарт

Български фирми може да участват в изграждането на електроцентрали и пътища в Черна гора. Това заяви след среща с черногорския си колега Бранко Вуйович министърът на икономиката Трайчо Трайков. В момента Черна гора внася 30% от ползвания ток, но стремежът й е до 4-5 години да стане износител. Страната смята да се възползва от големия опит на България в енергетиката и наши фирми да участват в конкурсите за изграждане на електроцентрали, съобщи Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още