IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мащабно преструктуриране в „Български пощи“

Компанията остава 100% държавна, но създава пет дъщерни дружества, в които държавното участие ще е минимум 51%

14:08 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мащабно преструктуриране в „Български пощи“

Държавното предприятие „Български пощи“ ЕАД скоро ще създаде пет дъщерни дружества, като във всяко от тях държавното участие ще е минимум 51%, съобщи днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Едното от новите акционерни дружества ще е „Хибрид пост“ и ще се занимава с пренасяне на кореспонденцията на корпоративни клиенти (документи, рекламни материали) до техните клиенти.

„Булпост“ ще осъществява куриерски услуги „от врата до врата“, като целта е пазарният му дял да увеличи с 25% сегашния дял при тези услуги на „Български пощи“, който е само няколко процента, като същевременно себестойността на услугата намалее с 15%.

Новото дружество „Инфо пост“ ще осъществява съвременни информационни услуги на граждани и фирми и ще повиши като цяло нивото на информационно осигуряване на „Български пощи“.

Чрез „Пост трейд“ стремежът на държавата е да се разширят и модернизират услугите в пощенските станции. „Финанс пост“ ще развива дейностите по безналичните плащания и посттерминали.

Министърът посочи, че до края на годината ще стартират процедурите по формиране на първите три от посочените дружества, в т.ч. и избор на стратегически инвеститор с капитал от до 49% за всяко от дружествата. По първоначални разчети, общо за трите дружества ще са необходими инвестиции от трите инвеститора за около 40 млн. лева, което означава, че и държавата би трябвало да вложи в тях поне толкова средства.

Бившият министър на транспорта и настоящ депутат Петър Мутафчиев коментира за Investor.bg, че идеята за създаването на посочените пет дружества е на предишното правителство, като се е мислело да бъде създадено и шесто дружество, стопанисващо почивните станции на „Български пощи“. Осъществяването на това преструктуриране се е забавило, тъй като не е било още ясно как точно ще се финансира създаването на дъщерните дружества и по какви критерии ще се избират частните инвеститори. Според Мутафчиев единият вариант е държавата пряко да вложи средства в тях, а другият е - да не влага, но за сметка на това години наред да не получава дивидент от дейността на дружествата.

Сегашният министър Александър Цветков обясни, че и в бъдеще ще се запази 100% държавна собственост върху „Български пощи“. Бъдещите пет дружества – последните две ще стартират няколко месеца след първите три – няма да придобиват никакви активи на „Български пощи“.

Промените в Закона за пощенските услуги, които вече са внесени за обсъждане в Народното събрание, предвиждат пощенските парични преводи да останат на лицензионен режим, но да отпаднат от т.нар. универсална пощенска услуга, т.е. монополът на „Български пощи“ да отпадне. Други промени предвиждат дейностите куриерски услуги, електронни преводи и други да преминат от регистрационен, само на уведомителен режим. Една от най-важните промени в закона, по думите на Цветков, е, че частни оператори ще могат да сключват договори с „Български пощи“ за ползване под наем на офиси на компанията за обслужване на клиенти.

С цел намаляване разходите по време на криза „Български пощи“ ЕАД ще се преструктурира, като се намали административния персонал, част от който ще премине към други функционални длъжности, а няма да бъде съкратен. В тази връзка регионалните звена на „Български пощи“ се намаляват от 28 на 6 броя, а районните – от 126 стават 96.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още