IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 ноември

08:03 | 05.11.09 г.
Преглед на печата за 5 ноември

Парите за туристическа реклама догодина ще са само 3.1 млн. лева
в. Дневник

Над 3.1 млн. лв. са заложени за туристическа реклама през следващата година. Това е записано в проектобюджета за 2010 на правителството, който предстои да бъде гласуван в парламента. Средствата ще се използват предимно за участия по изложения, както и за реклама по телевизии и чрез други канали. В бюджета за тази година първоначално бяха заделени 3.9 млн. лв., но заради кризата бяха намалени до малко над 3 млн.

Таванът на пенсиите ще падне едва през 2012 г.
в. Сега

Промени в движението на бюджета на държавното обществено осигуряване изненадаха депутатите от социалната комисия в парламента вчера. Там вече е записано, че таванът на новоотпуснатите пенсии, който трябваше да падне от 1 януари, остава до 31 декември 2011 г. Обяснението е традиционно - липсата на пари и икономическата криза.
Другата изненада беше, че така шумно рекламираните добавки за старост и вдовишките надбавки ще се раздават от 1 юли, а не от 1 януари, както беше обещано.

Търговско дружество поема градушките
в. Стандарт

Агенцията за борба с градушки, където работят 700 души, ще бъде закрита и функциите й ще се прехвърлят на търговско дружество, обяви земеделският министър Мирослав Найденов. През 2010 г. зърнопроизводителите ще получат 150 млн. лв. от бюджета и 90 млн. по програмата за развитие на селските райони. При добри приходи в хазната ще получат още 150 млн. лв. Но за сектор тютюн за 2010 г. не са отпуснати нужните 80 млн. лв. Затова или ще се отпуснат пари при изпълнение на приходите, или ще се стигне до приватизация на "Булгартабак", обясни Найденов.

Държавата поиска от Симеон II 5 млн. лв. и всичките гори в Рила
в. Сега

Освен че заведе иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски за всичките му върнати гори в Рила, държавата вчера поиска той да плати и 5 млн. лв. пропуснати ползи от дърводобива в притежаваните 16 000 декара. Искът бе внесен вчера в Софийския окръжен съд от аграрния министър Мирослав Найденов.
"Исканата сума е такава, защото са изсечени над 33 000 кубика дървесина", заяви вчера Найденов. Той добави, че се иска и съдебна възбрана върху терените, така че да не могат да се препродават, както и да се забранят сечта в горите и извозването на дървесина.

Заплати за 55 млн. лв. се бавят в "Кремиковци"
в. Сега

55.779 млн. лв. за начислени, но неизплатени заплати и осигуровки чакат работниците в "Кремиковци" за периода от декември 2008 г. до септември т.г., установиха проверките на създадената през октомври Мисия за защита правата на хората в металургичния комбинат. Не са изплатени и други 9.4 млн. лв. за обезщетения по кодекса на труда и колективния трудов договор, който действаше в завода до март. От октомври 2008 г. досега около 3000 са напуснали по различни причини, поне половината от тях са съкратени, без да са им изплатени заплати за декември, януари, февруари и март и част от тези след това. Санкции за работодателя обаче няма да има, тъй като е спазен законът да се изплащат минимум 60% от заплатите, разбра "Сега". В момента в "Кремиковци" работят 3171 души.

Уволняват 104 митничари
в. Стандарт

Уволняват 104 митничари. Това гласят промените в устройствения правилник на Агенция "Митници", които прие МС. Общо 3899 души ще работят в митниците, а сега общата им численост е 4003. Работна група подготвя критериите, по които ще се определя кой служител да бъде съкратен. Сред критериите ще бъдат резултатите от тестовете за знания на митничарите. 22-ма митничари са отличници, а 14 двойкаджии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още