IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Каолин ще могат да заменят акции за книжа в Соларпро Холдинг

Процедурата ще бъде част от преструктурирането на бизнеса за възобновяеми енергоизточници в Алфа Финанс Холдинг

12:36 | 04.11.09 г.
Акционерите на Каолин ще могат да заменят акции за книжа в Соларпро Холдинг

На акционерите на Каолин АД ще бъде предоставена възможност за замяна на акциите им с акции от Соларпро Холдинг, който ще обедини бизнеса за възобновяеми енергоизточници на Алфа Финанс Холдинг (АФХ) и ще стане публично дружество, се казва в съобщение на Каолин, публикувано чрез БФБ.

Програмата за замяна на акциите ще бъде изпълнена при условия и срок, които ще бъдат определени допълнително, се казва в съобщението.

Каолин обяви, че заедно с мажоритарният си акционер АФХ започват да преструктурирането на бизнеса, свързан с производството на компоненти, изграждането и оперирането на соларни електроцентрали и други възобновяеми енергоизточници.

Целта е да бъде обособена и създадена нова вертикално интегрирана холдингова структура с бъдещо наименование Соларпро Холдинг. Новата структура няма да е част от Каолин АД, а ще е в рамките и под контрола на АФХ.

В момента Каолин притежава 80% от капитала на Соларпро АД, което произвежда тънкослойни фотоволтаици. Другият акционер на дъщерното дружество е Николай Беров, с дял от 20%.

Планира се Соларпро Холдинг да има няколко структурни звена - едното звено ще бъде за производство на фотоволтаични панели и изграждане на соларни електроцентрали – сега съществуващото дружество Соларпро. Второто ще включва производство на технологично оборудване за първото производство. Третото звено ще обособи съществуващи и бъдещи собствени проекти за изграждане на соларни електроцентрали.

В резултат на генерираната синергия при това преструктуриране се очаква значително съкращаване на разходите на единица инсталирана мощност, както и консолидиране на цялата добавена стойност в процеса на изграждане на фотоволтаични електроцентрали, се казва в съобщението.

Очаква се Соларпро Холдинг да бъде регистриран за търговия на БФБ в близките няколко месеца, след изпълнение на съответните законови процедури. В средносрочен план, когато са налице подходящи условия, новият холдинг ще потърси финасиране от капиталовия пазар.

Преди време Каолин съобщи, че чрез няколко дъщерни дружества Соларпро планира да изгради серия от соларни паркове в България и съседните страни, като предвижда тяхната обща инсталирана мощност до края на 2012 г. да надхвърли 100 МW. За същия период се планира производственият капацитет на панели да достигне между 100 и 150 МW годишно, в т.ч. и чрез внедряване на панели, произвеждани по други технологии.

Акциите на Каолин поскъпват с 3,2% до 5,88 лева.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още