IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 2012 г. административната тежест трябва да намалее с 20%

До три месеца ще имаме план как точно да се случи това

11:30 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
До 2012 г. административната тежест трябва да намалее с 20%

До 2012 г. административната тежест трябва да намалее с 20 на сто, съобщиха от правителствената информационна служба. Най-общо казано като административна тежест се определят задълженията за подаване на информация от страна на бизнеса към администрацията.

Правителството възложи на междуведомствена работна група в срок от три месеца да внесе в Министерския съвет план за действие, който да включва конкретни предложения, отговорните институции и сроковете за изпълнение на набелязаната цел.

През 2006 г. Европейската комисия откри Програма за намаляване на ненужната административна тежест от съществуващото законово устройство в ЕС. Общностната цел е до края на 2012 г. тя да се понижи с 25 на сто.

ЕК е определила 13 приоритетни области, към които трябва да се насочат усилията за намаляване на административния товар.

Това са дружественото право, фармацевтичното и данъчното законодателство, работната среда, статистиката, земеделието, безопасността на храните, транспорта, рибарството, финансовите услуги, околната среда, политиката на сближаване и обществените поръчки.

Прегледът, направен досега от междуведомствената работна група, създадена през 2007 г., сочи, че от около 360 закона и кодекса, 128 имат отношение към административната тежест. От тях 17 въвеждат единствено изисквания на европейското законодателство, а 33 - само национални регламенти. Останалите 78 съдържат национални и европейски изисквания, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още