IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трайков: Енергийният холдинг няма да се разформирова

След влизане в сила на т. нар. Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС е възможно от холдинга да се извадят енергийните оператори

17:48 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Енергийният холдинг няма да се разформирова

Не се предвижда да бъде разформирован Български Енергиен Холдинг (БЕХ) ЕАД, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с въпрос на представители на бизнеса на икономическа конференция.

В края на август премиерът Бойко Борисов коментира относно холдинга, че „ще го затвори“, защото е „ненужен“, а влизащите в него дружества по всяка вероятност ще работят „както си беше“ преди, т.е. самостоятелно. Същия ден от икономическото министерство заявиха, че няма решение за разформироването на холдинга.

Трайков веднага допълни, че след влизане в сила на т. нар. Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС е възможно според неговите изисквания от холдинга да се извадят енергийните оператори. Това в случая означава от холдинга да бъдат изключени Електроенергиен Системен Оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз.

Трайков съобщи още, че газохранилището в Чирен е изцяло запълнено предвид евентуална газова криза през зимата. В газохранилището има 675 млн. куб. метра нагнетен газ. На денонощие е възможно да се черпят максимум 4,8 млн. куб. м газ, което означава, че запасите на газохранилището биха стигнали евентуално за цялата зима. Трябва да се има предвид обаче, че през зимата в страната се ползват общо от фирмите и населението 10-12 млн. куб. м на денонощие.

Профили на дружества от БЕХ:

Мини Марица-Изток 

ТЕЦ Марица Изток 2 

Булгаргаз

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още