IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата при дървопреработвателите започва да отшумява

Над 50% от фирмите в сектора очакват увеличаване на оборотите до края на 2009 г. с 5 до 15 на сто

09:43 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата при дървопреработвателите започва да отшумява

Над 50 на сто от фирмите в дървообработващата промишленост у нас очакват увеличаване на оборотите до края на 2009 г. с 5 до 15 на сто, съобщи председателят на браншовата камара на дървопреработващата и мебелна промишленост Калин Симеонов.

За разлика от мебелистите дървопреработвателите леко се оттласкват от дъното, тъй като при тях кризата започна още в средата на миналата година и пикът вече отминава, коментира той, цитиран от БТА.

Около 30 на сто от фирмите смятат, че ще запазят сегашните си обороти и само около 5-6% очакват спад. Увеличаване на персонала до края на тази година планират близо 30%, при 60 на сто от фирмите обаче липсата на кадри е много голям проблем.

Над 70 на сто от фирмите в бранша планират между 0,5 и 2,5 млн. лв. инвестиции до края на годината, като те ще са главно за технологично обновление (35 на сто). По оперативни програми ще кандидатстват над 24 на сто.

До края на годината спадът в продажбите на мебелните предприятия вероятно ще достигне 40 на сто поради рязко намалялото търсене на вътрешния пазар, прогнозира Симеонов.

По данни на търговските вериги търсенето на мебели е намаляло с 50 на сто спрямо същия период на миналата година.

Според данни на статистиката производството на мебели в България за 2008 г. се е увеличило с 3,2%. През лятото на 2009 г. обаче рязко е намаляло търсенето на строителна дървесина и много дървообработващи фирми в момента имат затруднения.

При мебелната промишленост положението в момента е малко по-добро, но търсенето е спаднало значително. Наблюдава се спад от около 20-25 на сто на цените на мебелите. Има фирми, които са готови да продават дори под себестойността на продуктите, само за да си осигурят финансиране. Спад с около 25 на сто имало и при поръчките за оборудване на хотели, ресторанти и търговски обекти. От камарата коментират, че секторът се е върнал на нивата от 2005 г.

Развитието на износа на мебели и дървени изделия от България през последната година също показва спад. Промишлеността ни не може да се оцени като експортно ориентирана, което донякъде компенсира спада от международните пазари. Изнасят се главно елементи за палети, плочи и по-малко строителна дървесина. От мебелите се изнасят столове, тапицирани мебели и мебели от масивна дървесина, главно дъб.

До юни вносът на мебели е спаднал с 40 на сто, а износът - с 30 на сто. От камарата коментират, че българските компании, които произвеждат мебели, изнасят по-голяма част от произведената продукция. Вносът на дървен материал отбелязва намаляване с 50 на сто, а износът - с 8%.

Фирмите от мебелната промишленост имат проблеми при осигуряването на суровини от местни източници заради липсата на нов Закон за горите, твърди Симеонов. Той уточни, че камарата е предложила промени в текстовете в закона, които все още не са одобрени от правителството и това ще може да стане най-рано през пролетта на идната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още