IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Е.ОН: НЕК възпрепятства присъединяването на съоръжения с ВЕИ

Не е ясно засега в какъв срок Е.ОН ще може отново да присъединява ВЕИ в област Добрич

18:04 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Е.ОН: НЕК възпрепятства присъединяването на съоръжения с ВЕИ

Е.ОН България среща сериозни затруднения при присъединяване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) поради въведения ограничителен режим от страна на НЕК, съобщиха от дружеството. 

Според Е.ОН НЕК отказва разглеждане и съгласуване на заявки за присъединявания на (ВЕИ), подадени след 1 август 2009 г.

Електроразпределителните компании, както и НЕК, имат законови задължения да присъединяват мощности с възобновяеми енергийни източници и да изкупуват електроенергията, произведена от тях. НЕК обаче е въвела едностранен ограничителен режим, с което отнема възможността на Е.ОН да изпълни своите договорни ангажименти и законови задължения за присъединяване на ВЕИ, твърдят от дружеството.

В писмо до Е.ОН България Мрежи от 22 октомври от НЕК заявяват: „ Към настоящия момент не разглеждаме и не съгласуваме искания за проучване на условията за присъединяване на ВЕИ, разположени на територията на област Добрич, постъпили в НЕК след 1 август 2009 г. На този етап, до усилване (изграждане и рехабилитация) на мрежата 110 kV в североизточния район на страната и преди уточняване на съгласувателна процедура, не можем да приемем за разглеждане нови искания за присъединяване на ВЕИ на територията на Е.ОН България Мрежи АД”.

В писмото не се посочват конкретни срокове за изграждане и рехабилитация на мрежата от страна на НЕК. Следователно няма яснота в какъв срок компанията ще може да изпълни законовите си задължения за присъединяване на възобновяемите енергийни източници. Не е ясно и какво се случва с подадените до този момент искания за становища към НЕК, както и с вече изградени проекти на ВЕИ, които са на финален етап и очакват присъединяване към преносната мрежа на НЕК или към разпределителната мрежа на Е.ОН България, от която мощността се изнася към преносната мрежа на НЕК.

Е.ОН България Мрежи настоява да се намерят механизми на взаимодействие, които да позволят на двете компании да изпълнят законовите си задължения, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още