IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС потвърди връщането на едномесечното отчитане на тока от ЧЕЗ

В голяма част от случаите при тримесечното отчитане се стига до кредитиране на енергийното дружество, отбелязват от ВАС

17:07 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди връщането на едномесечното отчитане на тока от ЧЕЗ

Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно връщането на едномесечното отчитане от ЧЕЗ, която контролира електроразпределитените дружества в София, София област и Плевен.

Петчленен състав на съда остави в сила решението на тричленния съдебен състав от 11 юни, с което е отхвърлена жалба на „ЧЕЗ Електро България“ АД срещу решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране
(ДКЕВР), съобщиха от пресцентъра на съда.

С акта на ДКЕВР е преустановено експерименталното въвеждане на тримесечното отчитане на употребената електрическа енергия от абонатите на дружеството.

Преустановяването на тримесечното отчитане и преминаването отново към месечно отчитане на потреблението има за цел да осигури баланс между интересите на енергийните предприятия и тези на потребителите, отбелязват от ВАС. В интерес на потребителите е да заплащат действително потребеното от тях количество енергия, а това може да бъде осъществено, само ако периодът на отчитане съвпада с периода на плащане, добавят от съда.

В голяма част от случаите при тримесечното отчитане се стига до кредитиране на енергийното дружество, отбелязват от ВАС. Освен това липсват данни спестените разходи от отчитането на електрическа енергия на три месеца да са отразени в цената, заплащана от потребителите, добавят върховните съдии.

Съдът е счел, че в общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи не се съдържа правило за отчитане на потреблението на електрическа енергия за период от три месеца. Този начин на отчитане е посочен като бъдеща възможност, поради което обосновано ДКЕВР е приела, че става въпрос за експеримент.

Отчитането на три месеца, при което се заплащат не реални, а прогнозни цени, може да се извършва по изключение, с изричното съгласие на потребителя, а не като общо правило за всички потребители, добавят от ВАС.

Преди около две седмици компанията заяви, че ще премине към едномесечно отчитане от 1 февруари догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още