IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чрез конкурс Енемона ще търси посредник маркет-мейкър

Маркет-мейкърът ще поеме обикновените и бъдещите привилегировани акции на дружеството

16:23 | 02.11.09 г.
Чрез конкурс Енемона ще търси посредник маркет-мейкър

Енемона АД ще организира Конкурс за избор на инвестиционен посредник, изпълняващ функциите на маркет-мейкър по обикновените и привилегированите акции на дружеството, гласи съобщение в Бюлетин Investor.bg.

Решението е на Съвета на директорите на Енемона АД, а Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика е упълномощен да организира конкурса до края на ноември 2009 г.

Енемона все още не е издала привилегировани акции, а има решение на Съвета за издаването на такива с обща емисионна стойност 59 млн. лв., или по 9,92 лв. на акция.

Възможно е цената за маркет-мейкинг да е нула, ако дружеството е достатъчно ликвидно, споделя Преслав Китипов директор Търговия с ценни книжа в Юробанк И Еф Джи, която в момента е единственият действащ маркет мейкър (при акциите на Девин АД).

Някои от правилата за маркет-мейкърството, записани в Правилника на БФБ-София, са:

1. Маркет-мейкърите са длъжни да въведат нова котировка в рамките на две минути от оттеглянето на предходната, респективно от цялостното й изпълнение.

2. Максималният размер на спреда на котировките на маркет-мейкър не може да бъде по-голям от 5% за емисии акции и 1% за емисии облигации.

3. Минималната стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането й е 2 500 лв.

4. Маркет-мейкърът работи по двойно по-ниски такси от стандартните на БФБ-София.

През миналия месец министърът на правосъдието оповести неизгодни договори, от които един за 184 млн. лв. с Енемона.

За последните 3 месеца акциите на Енемона АД поскъпват с 40,94% до 10,599 лв. за акция и 126,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още