IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма удвоява печалбата си за деветте месеца

Ръст на приходите и оптимизиране на разходите са в основата на подобрените резултати

15:26 | 02.11.09 г.
Софарма удвоява печалбата си за деветте месеца

Софарма АД е увеличила нетната си неконсолидирана печалба за деветте месеца на тази година повече от два пъти на годишна база до 30,9 млн. лева, според отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Общият ръст в приходите от продажби на дружеството, други доходи от дейността и оптимизиране на част от разходите водят до подобрение на оперативните и нетните резултати, се казва в доклада на дейността на дружеството за отчетния период.

За първите девет месеца приходите от продажби на Софарма се увеличават с близо 6% на годишна база до 143,3 млн. лева.

„Факторите за увеличението на приходите от продажби са ръстът на продажбите от вътрешен пазар с 10% и на продажбите от износ—с 5%,“ се казва в доклада на дейността.

Продукцията на дружеството е изнасяна в 37 страни. Общият усреден ръст на продажбите на по-малките по обем външни пазари е 14%. Увеличава се делът на изнесената продукция за Кавказ и Средна Азия с 9%, Прибалтика - с 10%, за Балканския регион вкл. Турция - над два пъти. С най-висок относителен дял в обема на износа са таблетните форми, следвани от сиропи, ампули и унгвенти.

За деветте месеца на тази година продажбите на вътрешен пазар формират 36% от общите продажби на дружеството. В края на миналия месец Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма, заяви, че е възможно делът на продажбите в България да падне под 30% за цялата 2009.

Към трето тримесечие Софарма АД заема 7% от общия обем на българския фармацевтичен пазар.

Само за третото тримесечие неконсолидираната нетна печалбата на Софарма расте с над 74% на годишна база до 9,3 млн. лева, като нетните продажби се увеличават до 51,5 млн. лева или с близо 6,0% в сравнение със съответния период на 2008.

В края на септември стана ясно, че Софарма ще придобие 51% от капитала на Бриз ООО Латвия като участва в предстоящото увеличение на дружеството.

Акциите на дружеството днес затвориха без промяна на 4,05 лева. Пазарната капитализация на Софарма расте с 31% за последните три месеца до 534,6 млн. лева.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още