IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX с двумесечно дъно

Само едно от дружествата в индекса отчете ръст днес, а 14 поевтиняха

14:57 | 02.11.09 г.
SOFIX с двумесечно дъно

SOFIX се понижи с 1,39% до 451,27 пункта днес, което е най-ниското затваряне на индекса от близо два месеца - след 3 септември 2009 г. Спрямо върха си от 17 септември 2009 г. при 514,67 пункта, SOFIX се е понижил с 12,3%. Само едно от 20-те дружества в индикатора отчете ръст днес, а 14 поевтиняха.

Днес на червено бяха и останалите широки индекси. BGTR30 се понижи с 1,66% до 343,98 пункта, а BG40 отстъпи с 1,83% до 121,6 пункта. Ръст с 0,37% до 48,42 пункта отчете секторният индекс BGREIT.

„След като в петъчната сесия на американските пазари S&P и DJ се срутиха със съответно 2,81% и 2,5%, а немският DAX намали капитализацията си с над 3%, българският пазар показа стабилизация, въпреки незавидната си ликвидност, и участниците виждат, че няма смисъл да продават обезценени акции. Не така седяха нещата в края на миналата година и началото на тази година, когато подобни външни сривове докарваха основните чипове да падат с към 7-10%”, коментира за Investor.bg Александър Пеев*, анализатор в Балканска консултанска компания ООД

„За тази стабилизация спомага фактът, че българските ценни книги не са поскъпнали през последните седем месеца, толкова много колкото тези в цял свят, и добрата новина е, че участниците на пазара го осъзнават. Това, че БВП би могъл да падне с 6%, та дори и с 10% за третото и четвъртото тримесечие, се отчете от играчите още през есента на миналата година, когато българските индекси се сринаха драстично и отчетоха спадове все едно икономиката и банковата ни система са се сринали. БВП на България е доста чувствителен и той бързо може да компенсира тези спадове догодина с изненадващи ръстове.” заявява Пеев.

„Затова вече говорят и отчетите за третото тримесечие – забавя се темпът на спад на промишленото производство, повечето външно – търговски компании се възползват от подобрилата се обстановка на европейските пазари и стабилизират приходите си – пример за това е Зърнени Храни България. От друга страна, публичните банки показват добри отчети на фона на кризата – пример за това са ръстовете на печалбите на КТБ и ЦКБ, както и техният относителен дял на лоши кредити. Химимпорт, който в крайна сметка отразява управление на холдингова структура и в неконсолидирания си отчет се отразяват финансови приходи и разходи, доказа, че може да управлява в условията на криза. Други обаче като Холдинг Пътища разочароваха акционерите си с лош отчет за разлика от конкурентите им Трейс Груп, при условие че месеците от юли до септември са принципно силни”, обобщава Пеев.

Днес оборотът на регулиран пазар на БФБ-София бе за 878 хил. лв., от които 394 хил. лв. с облигации.

С най-голям оборот бяха обикновените акции на Химимпорт (за 151 хил. лв.), книжата на БАКБ (за 48 хил. лв.) и Монбат (за 37 хил. лв.).

Сред емисиите с оборот над 5 хил. лв. поскъпнаха само три и това са Енемона с 2,4% до 10,6 лв., Унифарм с 0,3% ръст до 36,4 лв. и ФНИ България АДСИЦ с 0,3% до 0,391 лв./акция. Книжата на ФНИ България бяха подкрепени от обявената печалба от 1,16 млн. лв. за третото тримесечие на 2009 г.

Със спад от 7% до 1,2 лв. за акция се отчетоха книжата на Билборд АД. Понижение от 5,5% до 2,74 лв./акция отчете Холдинг Пътища, а Оргахим се понижи с 4,5% до 85 лв. за книга.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още