IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват спадът на БВП да се ускори до около 6% за третото тримесечие

Според ЦИР повишаване на активността ще има в средата на 2010, чуждите инвестициите обаче ще паднат на рекордно ниски нива

12:00 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват спадът на БВП да се ускори до около 6% за третото тримесечие

През третото тримесечие икономическият спад на страната ще е около 6%, прогнозират от Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

По данни на НСИ спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) за първото и второто тримесечие беше съответно 3,5% и 4,8% на годишна база. Експресната оценка на статистическия институт за третото тримесечие се очаква на 16 ноември.

Очакванията на икономистите от ЦИР, оповестени в доклад „Икономиката на България - октомври 2009“ са за 5% спад за последните три месеца на годината, като на толкова се прогнозира да възлезе понижението и за цялата година.

Прогноза на рейтинговата агенция Fitch сочи, че икономиката ни ще се свие с 5,5 на сто за 2009, като се очаква ръст от 0,5 на сто за 2010 г.

В ЦИР смятат, че слаб растеж на активността ще има през второто или третото тримесечие на следващата година.

Според оценката в доклада сега, в сравнение с първото тримесечие на 2009, се забелязват благоприятни промени в индустрията и влошаване при аграрния сектор и в услугите. Въпреки че влошаването в сектор индустрия продължи и през второто тримесечие, спадът се забавя - на 7,2 на сто след понижение от 12,4 на сто за първото тримесечие. В аграрния сектор спадът се е задълбочил на 6,3 на сто след 4,8 на сто за първото тримесечие.

Сектор услуги пък, въпреки че е продължил да расте и през второто тримесечие, все повече забавя растежа си - до 1,4 на сто. Спадът на вътрешното търсене, който се задълбочи от 9,1 на сто за първото на 13,3 на сто за второто тримесечие, продължава да обуславя спада на икономиката от страна на крайното използване на БВП.

Спадът на инвестициите леко се е ускорил на 16,3 на сто (при 14% за първото тримесечие). Същевременно спадът на потреблението на домакинствата леко се забави до 5,6 на сто (6 на сто за първото тримесечие).

Краткосрочните данни за реалната икономика на основните ни външни партньори и у нас от март насам започват да се стабилизират, посочват от ЦИР. В еврозоната от юни насам месечната динамика на поръчките в преработващата промишленост е вече възходяща, а промишленото производство се колебае около едно и също ниво. Тези данни са основание да очакваме по-нататъшно забавяне на спада на БВП в тази група страни, респективно подобряване на външната среда за българската икономика, което вероятно ще се усети по-съществено у нас в началото на следващата година.

В доклада се посочва, че нивото на преки чужди инвестиции (ПЧИ) тази година ще достигне ниво от 3,5-4 млрд. евро. 2010 г. ще бъде годината с най-ниски ПЧИ от последните години, като вероятно нивото им ще спадне до 2,5-3 млрд. евро, смятат експертите.

За инфлацията се очаква нито под 1 на сто за 2009 г. „За задържане на потребителските цени в страната ще продължават да въздействат ниските международни цени, вследствие на това и ниските цени на производител на вътрешния пазар, а също така и липсата на натиск от страна на вътрешното потребление. Вътрешните и външни фактори за липса на инфлационен натиск ще продължават да действат през цялата 2009 г.“

Безработицата ще продължи да се увеличава занапред в резултат преструктуриране на заетостта в строителството и услугите. По оценка на ЦИР регистрираната безработица ще достигне своя пик от около 9-9,5 на сто през зимата на 2009-2010 г., след което ще се задържи около това ниво и ще започне да пада, макар и по-бавно, с очакваното през второто полугодие на следващата година възстановяване на растежа в икономиката.

ОТ ЦИР отбелязват предложението за промени в Търговския закон, според които капиталът за регистрация на ООД ще падне от 5000 на 2 лв. Тази мярка не е достатъчна за сериозно подобряване на бизнес средата. Необходимо е да се облекчат и процедурите, свързани с регулативните режими, които продължават да бъдат бавни и тромави и в редица случаи са източник на корупционни практики, пише в доклада. Експертите отбелязват като положителни стъпки на новото правителство по-бързото връщане на ДДС на фирмите, изграждането на информационна система между Агенция „Митници“ и НАП, както и предстоящите промени в Закона за обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още