IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 ноември

07:40 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 ноември

Министерство на финансите ще разсекретява свои документи
в. Дневник

Всички документи, които са били засекретени от предишни финансови министри, ще бъдат разсекретени. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на конференция в София за предизвикателствата пред малкия и средния бизнес през почивните дни. "От два дни съм поръчал на моя екип да мине през всички документи, засекретени от предишни финансови министри, и да ги разсекрети. Аз, откакто съм на власт, съм засекретил нула документа и ще продължа така, но има доста, стотици документи, които всяка година са били засекретявани, главно договори", каза той, цитиран от БТА.

Голяма част от тези договори са обществени поръчки и по информация на "Стандарт" министърът е отменил всички договори, които са спечелени от фирми, които са били единствени кандидати. Той посочва и срок бюджетът за следващата година да се приеме до 4 декември. Критика към проектозакона в неделя отправи бившият министър Орешарски. Той посочи като тревожен факта, че се допуска дефицит, макар и малък (0.7% от БВП) по консолидираната фискална програма (включваща националния бюджет и разчетите с ЕС).

Държавата ще съди Симеон за всичките му гори в Рила
в. Сега

Държавата ще заведе иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски още тази седмица, и то за всичките му гори в Рила. Това заяви в интервю за "Сега" аграрният зам.-министър Георги Костов. До момента държавата обмисляше да си търси само 4521 дка, които заради грешка на поземлената комисия в Самоков бяха върнати два пъти на Сакскобургготски.

"Искът срещу наследниците на бившите царе ще бъде заведен най-късно в сряда. Чрез него държавата ще си поиска всичките около 16 000 дка в Рила, като ще позволим на Сакскобургготски да доказва в съда за каква част от тях има документи и може да ги притежава", уточни Костов. За помощ при водене на делото е наета частна юридически кантора.

Отчуждаването на имоти ще става по бърза процедура
в. Сега

За да се ускори изграждането на магистрали, държавата е готова да предприеме драстична мярка. С промяна на Закона за държавната собственост, когато се строи обект с национално значение, държавата ще става собственик на имота преди още да са приключили процедурите по отчуждаване. Идеята съобщи зам. регионалният министър Екатерина Захариева. В момента отчуждаването на частни имоти, които пречат за големи инфраструктурни обекти, става с решение на Министерски съвет, което може да се обжалва в съда. Освен че отнема много време и бави проектите, често съдът присъжда фантастични обезщетения, които надуват цената на бъдещата магистрала или път.

Закриват държавни фирми в строителството
в. Стандарт

Държавните предприятия, собственост на строителното министерство, ще бъдат преструктурирани или закрити, обяви Екатерина Захариева. Дружествата, които притежава МРРБ, са оставени на загуба от старата власт, въпреки че доскоро браншът бе в подем. Типичен е примерът с фирмата "Строителство и възстановяване" (бившата ГУСВ), която е наследена с дълг от близо 20 млн. лв. и запорирани сметки. Вместо да работи като търговско предприятие, ръководството на компанията е предпочело да разпродава имотите на дружеството. Част от сделките се проверяват, за да се установи дали са станали на пазарни цени, или имотите са дадени на безценица. Под себестойност например е продадена къща в Стара Загора - заедно със земята, тя е изтъргувана по 450 евро за кв. м. Старият ръководител на предприятието Христо Механдов е уволнен.

Искаш плаж - взимаш два
в. Стандарт

Атрактивните плажове ще се дават на концесия в пакет с пясъчни ивици, за които няма кандидати. Така ще се реши проблемът с безстопанствените брегове. Това предвиждат промени в Закона за черноморското крайбрежие, обясни зам. регионалният министър Екатерина Захариева. Спира се практиката плажовете да се отдават под наем. Причината е, че в договорите със срок до 5 г. не е предвидена санкция, ако стопаните не се грижат за безопасността на туристите. Те плащат само лихва върху закъснели вноски по наема. Контрактите могат да бъдат разтрогнати само при констатирани три пъти нарушения на сезон или едно и също в две поредни години. За проверките обаче липсват достатъчно служители. С промените пясъчните ивици ще се дават в пакет на един концесионер, който няма да плаща допълнителна такса, но ще е длъжен да осигури спасители. Вторият вариант е да се увеличи процентът, който отива в общините от концесията на ивиците. В момента това са 30% от приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още