IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит към края на септември е 552,3 млн. лв.

Дефицитът за септември намалява до 73,6 млн. лв от 92,3 млн. лв за през август

23:45 | 30.10.09 г.
Бюджетният дефицит към края на септември е 552,3 млн. лв.

Към края на месец септември бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 552,3 млн. лв., съобщиха от Министерство на финансите.

Дупката е от дефицит по националния бюджет в размер на 590,5 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 38,2 млн. лева.

При дефицит за месец юли от 564,3 млн. лв., за август той е 92,3 млн. лв., а през септември продължи да се свива до 73,6 млн. лв. За момента подобряването на салдото на месечна база е все още само по линия на строгите ограничения в разходите, се казва в съобщение на министерството. 

През последното тримесечие на годината се очакват и ефекти от мерките за повишаване на събираемостта на приходите, с което всички усилия са насочени за постигане на стабилна бюджетна позиция в края на годината. Това ще позволи и поддържане на размера на фискалния резерв на относително стабилно ниво, което като част от международните валутни резерви на страната е в подкрепа на паричния съвет, уточняват от ведомството.

Фискалният резерв към края на септември 2009 г. е в размер на 7,69 млрд. лева.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви по-рано тази седмица, че по всяка вероятност октомври ще приключи с положително бюджетно салдо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още