IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия може да кандидатства за контролния пакет акции в АЕЦ Белене

Според руски анализатори тяхната страна ще има изгода от участие като инвеститор в проекта, ако той не надвишава 6-7 млрд. евро

11:26 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да кандидатства за контролния пакет акции в АЕЦ Белене

Русия е готова да преразгледа финансовото си участие в АЕЦ Белене след отказа на германската RWE  от участие като стратегически инвеститор (с дял от 49%) и вече да участва не със заем от 3,8 млрд. евро, а с дял в проекта, който е най-добре да бъде 51%, т.е. да притежава контролния пакет акции. Това пише днес „Независимая газета“, позовавайки се на източници от руското Министерство на енергетиката.

Другият, по-неблагоприятен за Русия вариант, коментира вестникът, е страната да има дял от 25-30%, който все пак да й осигурява „блокираща квота“ при вземането на важни решения.

Руски анализатори коментират, че това за какъв дял от АЕЦ Белене би претендирала Русия, зависи много от окончателната финансова оценка на проекта, която още не е готова.

„Атомстройекспорт“ спечели конкурса за изпълнител на АЕЦ Белене с предложението си за цена от близо 4 млрд. евро. Със забавянето на строителството на проекта обаче вече има оскъпяване, което, според руски експерти, вдига цената до 6-7 млрд. евро, но не и до 8-10 млрд. евро, каквито са някои предположения от българска страна.

Според руски анализатори тяхната страна ще има изгода от участие като инвеститор в проекта, ако той не надвишава 6-7 млрд. евро, защото тогава 51% участие би струвало 3-3,5 млрд. евро, т.е. почти колкото евентуалния заем за строителството на централата. Руските експерти са убедени, че атомната централа в Белене ще е печеливша.

Българският министър на икономиката и енергетиката вече посочи, че държавата при всички случаи ще намали своето участие в АЕЦ Белене от 51% на 20-30%, като тепърва предстои да се уточни държавният дял. Това на практика означава, че освен нашата държава в лицето на НЕК, в АЕЦ Белене трябва да има поне два други инвеститора (български или чужди). Според предвижданията на министерството, те ще се определят чрез конкурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още