IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Ривера: Липсата на силни регулатори доведе до задълбочаване на кризата

Италиански финансови специалисти ще споделят опит у нас в рамките на туининг проект, финансиран от ЕС

10:53 | 30.10.09 г.
А. Ривера: Липсата на силни регулатори доведе до задълбочаване на кризата

Два са основните урока от финансовата криза – „Липсата на силни регулатори може да задълбочи кризата” и „Финансовите пазари трябва да се регулират в международно взаимодействие”. Това заяви Алесандро Ривера, генерален директор на ІV-та Дирекция на Министерство на икономиката на Италия при откриването на конференцията на тема „Отговорът на кризата от страна на регулаторите”, която се провежда днес в София.

„Кризата потвърди нещо, което всички ние знаехме много добре, а именно, че е от фундаментално значение да има авторитетни, независими и професионално оборудвани надзори и регулатори”, каза Ривера.

Той добави, че много фактори са в основата на финансовата криза и може би най-важното нещо са глобалните дисбаланси, но в същото време кризата е нямало да доведе до ефекти от такава величина без грешки на регулаторите и надзорите.

Финансовите пазари са близко свързани, особено в Европа, и по тази причина няма начин те да се надзирават, контролират и регулират на национална база. Подходът трябва да бъде над-национален, в рамките на Европейския съюз, отбеляза още Ривера.

Ривера ще бъде ръководител на туининг проект, който стартира с провеждащата се конференцията. Проектът, който се финансира от ЕС, предвижда около 40 специалисти от италианските Централна банка, Националната комисия на надзор на ценните книжа и борсите, Института за надзор на застрахователите и взаимозастрохователните дружества и Комисията за надзор на пенсионните фондове да посетят България и да споделят опита си със своите български колеги в следващите 15 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още