IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 октомври

08:09 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 октомври

Арменци купиха водата "Горна баня" за 25 млн. евро
в. Дневник

"Бутилираща компания Горна баня" е продадена за близо 25 млн. евро на арменците Гагик и Джаваир Царукян. Това показва справка в Търговския регистър. Единият от бившите собственици на фирмата Евгени Горанов потвърди пред "Дневник" за сделката, станала в края на миналата седмица. Останалите съдружници, които са се разделили с дяловете си, са Павлин Иванов и Румен Цветков. Продадената компания е по-голямата от двете софийски фирми, които продават вода с едноименната марка.

Сумата на сделката изглежда голяма, но от нея около 20 млн. евро ще отидат за изплащане на различни задължения, каза Горанов. По думите им компанията има дългосрочни дългове за 12 млн. евро към банки, още 4 млн. евро са краткосрочните. Отделно трябва да се погасят около 3.5 млн. евро на английски инвестиционен фонд. Един милион евро пък са депозирани в гаранционен фонд за евентуални допълнителни плащания, в който ще стоят до 30 март, обясни Горанов. Финансовият отчет на дружеството показва, че през 2008 г. общите приходи на компанията са над 36 млн. лв. Посочените задължения са краткосрочните за 14.9 млн. лв. и дългосрочните - 9.6 млн. лв., показва отчетът.

Гагик Царукян е собственик на арменския холдинг "Мулти груп". Арменски медии го описват като влиятелен политик и бизнесмен в страната. Бил е състезател по борба, бокс и канадска борба. В холдинговата му структура влизат десетки предприятия от различни сектори - от строителството, телекомуникациите и транспорта до хранителната индустрия. Това е първата инвестиция на Царукян в България. Българската му придобивка "Горна баня" ще се управлява от Завен Асадуров, сочи търговският регистър.

Две мини и една фабрика на Христо Ковачки затварят
в. Сега

Две от най-големите въгледобивни мини, притежание на бизнесмена Христо Ковачки, и неговата фабрика "Брикел" - единственият производител на брикети у нас, затварят през 2010 г., съобщиха вчера синдикатите.

Според председателя на Федерацията на независимите синдикати във въгледобива към КНСБ Пенчо Токмакчиев работа ще спрат сливенската "Топлофикация", ТЕЦ "Марица-3" Димитровград и ТЕЦ "Бобов дол", които също са собственост на Ковачки. С това на практика 75% от заетите лица във въгледобива у нас остават без работа. От офиса на бизнесмена вчера потвърдиха информацията само за мини "Черно море" и "Балкан" и фабрика "Брикел".

Българската икономика е най-мръсната в ЕС
в. Сега

България има най-силно замърсяваща икономика в ЕС, сочат данни на Международната агенция за опазване на околната среда от 2007 г. В навечерието на Европейския съвет в Брюксел, на който ще бъде обсъждана и темата за намаляването на емисиите на въглероден диоксид, ДПА публикува данни за равнището на CO2 в продукция на стойност 1 долар.

Колкото по-малко е количеството въглероден диоксид, толкова по-чиста е икономиката на страната и обратното. Шведската икономика е най-чиста с 0,16 килограма въглероден диоксид, отделен за продукция на стойност 1 долар, а българската е най-силно замърсяваща с 2,73 килограма въглероден диоксид за равностойна продукция, сочат резултатите от изследването.

Вземат ти колата, ако караш с над 70 км/ч над разрешеното
в. Новинар

Възможност за конфискуване на МПС при превишена скорост над 70 км/ч. Това са част от промените в Закона за движението по пътищата, стана ясно на първото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, чийто председател е вътрешният министър Цветан Цветанов. Цветанов обясни, че във Франция за превишена скорост над 50 км/ч автомобилът се конфискува. Това са норми, които ще бъдат дискутирани, но ако говорим за някаква промяна, ние искаме да се позоваваме на страни, подобрили ситуацията, каза той. Днес Франция вече е в първата десетка в класацията за броя на жертвите, а България е на последните места с най-много жертви на пътя, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още