IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

RWE се отказа официално от участие в АЕЦ Белене

Участието на RWE в проекта трябваше да бъде 49 на сто, а на Националната електрическа компания – 51 на сто

13:59 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
RWE се отказа официално от участие в АЕЦ Белене

Компанията RWE, която спечели конкурса за стратегически инвеститор в АЕЦ Белене, е съобщила в официално писмо, че се отказва от участието си в проекта, обяви днес изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева.

По план участието на RWE трябваше да бъде 49 на сто, а на Националната електрическа компания (НЕК) – 51 на сто.

Първоначалният договор предвиждаше RWE да може да покани при същите условия като инвеститор и друга компания. До окончателен договор обаче така и не се стигна.

Наскоро министърът на икономката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че държавното участие в лицето на НЕК ще бъде намалено от 51% на 20-30%, но и по този въпрос окончателното решение не е взето.

По последна информация от енергийното министерство държавата ще обяви чрез конкурс продажбата на част от своя дял в АЕЦ Белене след окончателните разчети колко ще струва строителството на централата.

Слуховете, че RWE обмисля оттеглянето си от проекта за изграждане на атомната централа в Белене се появиха в края на септември, като причина се сочеха нарастващите разходи. Тогава от НЕК обявиха, че не са получили информация от компанията за такива планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още