IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половин милион работят на по-ниска заплата спрямо преди 6 месеца

Около две трети от самонаетите отчитат свиване на поръчките

09:56 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Половин милион работят на по-ниска заплата спрямо преди 6 месеца

Около 500 хил. души днес работят на по-ниска заплата в сравнение с преди 6 месеца, става ясно от анализ на Industry Watch.

Около две трети от самонаетите пък отчитат свиване на поръчките и доходите им (което касае приблизително около 130 хил. души на пазара на труда).

Въпреки това не се регистрира спад на средните заплати по време на кризата. Заплатите за средни позиции (тези, които изискват определени качества и умения, но не и специализирано знание) в голямата си част се запазват в диапазона 400-650 лв. след приспадане на данъци и осигуровки.

Запазването на средните заплати има чисто статистическо обяснение, обясняват експертите. Според тях мнозинството от освободените и след това незаети работни места са с по-ниска от средната производителност - предимно такива, които изискват нискоквалифицирания труд. Това не противоречало на факта, че всъщност около 20% от заетите са отчели спад на доходите си.

Над 73% от хората на възраст между 60 и 69 години не участват на пазара на труда - нямат и не търсят работно място.

Значима част от заетите работни места през периода представлява започване на първа работа. Най-голям дял от хората, които започват работа в този период, са на възраст между 20 и 29 г. - 48%, или над 70 хил. души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още