IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавните средства за земеделие намаляват наполовина, алармират от сектора

Парите, които ще бъдат осигурени за стопаните, са 100 млн. лв., докато за 2009 г. са осигурени 211 млн. лв.

16:48 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Държавните средства за земеделие намаляват наполовина, алармират от сектора

Средствата, които са предвидени в държавния бюджет за национални доплащания за подпомагане на обработката на земя и за млекопроизводство ще бъдат намалени драстично през следващата година спрямо заделените през 2009 г. Това става ясно от изготвения проектобюджет за 2010 г. за земеделие, съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Според документа парите, които ще бъдат осигурени за стопаните, са 100 млн. лв., като не е ясно каква част от тях са за земя и каква - за животни. Предвиденият бюджет е двойно по-малък от осигурените за 2009 г. 211 млн. лв., от които 150 млн. лв. са субсидии за обработка на земеделска земя, а 61 млн. лв.- за млекопроизводителите, подчертават от асоциацията.

Според европейските правила всяка държава членка може да увеличава националните доплащания към преките такива за земеделските производители с определен процент. За България увеличението позволява през 2010 г. земеделските производители да получат до 90% (директни плащания и национални доплащания) от нивото на директните плащания спрямо ЕС-15. Целта на тази мярка е да се увеличи конкурентоспособността на земеделските производители в България с тези в останалите държави членки.

На практика за национални доплащания към преките плащания за следващата година би могло да бъдат заделени до около 800 млн. лв., което представлява 50 процента от сумата, която взимат старите страни членки – 814 млн. евро.

Реално в проектобюджета са записани само 100 млн. лв., което е едва 6 процента национално доплащане от посочените 814 млн. евро. За сравнение за 2009 г. националните доплащания са били 12% от тази сума при възможни 30%, т.е. вместо да се увеличават всяка година, средствата за национални доплащания драстично намаляват на фона на финансовата криза.

Според експертите от Асоциацията на земеделските производители, „орязването“ на размера на субсидиите на площ ще доведе до намаление на засетите терени, респективно и на производството. Очаква се в такава ситуация някои земеделски производители, които разчитат предимно на субсидиите, за да извършат всички мероприятия, да се откажат да сеят. Затова от асоциацията настояват проектобюджетът за 2010 г. да бъде преразгледан и средствата за национални доплащания към преките да бъдат увеличени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още