IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX с 6-ти спад в последните 7 търговски сесии

Основният пазарен измерител е с 10,4% под рекорда си от 17 септември

14:57 | 27.10.09 г.
SOFIX с 6-ти спад в последните 7 търговски сесии

Борсовият индекс SOFIX реализира втори пореден спад и 6-то понижение за последните седем търговски сесии, като днес отстъпи с 1,32% до 461,34 пункта. Основният пазарен измерител е с 10,4% под рекорда си от 17 септември при 514,67 пункта.

Въпреки това обаче за последните шест месеца отчита 34,81% ръст, а за последната година изменението е спад от 12,42%.

Днес на червено бяха и останалите три индекса, като с 1,95% до 124,52 пункта се понижи BG40, BGTR30 отстъпи с 0,97% до 350,6 пункта, а BGREIT загуби 0,42% от стойността си до 47,85 пункта.

Оборотът на БФБ-София възлезе на 1,47 млн. лв., от които 374 хил. лв. с книжата на Недвижими имоти София АДСИЦ и 113 хил. лв. с тези на Юнайтед Пропъртис АДСИЦ. От ликвидните дружества в ТОП 3 по оборот се нареди само БАКБ, като зае второто място с изтъргувани книжа за 116 хил. лв.

Сред емисиите с оборот над 5 хил. лв. поскъпнаха тези на Стара планина холд (с 3,7% до 1,95 лв./бр.). КТБ поскъпна с 1,7% до 60 лв. за бр., след като вчера обяви 34% ръст на печалбата за третото тримесечие на годишна база.
 Книжата на Монбат се повишиха с 0,7% до 7,3 лв., а на ЦКБ с 0,6% до 1,51 лв/ценна книга.

Книжата на БАКБ поевтиняха с 6,3% до 17,9 лв. за бр. след обявения късно вчера отчет, показващ 99% спад на печалбата за третото тримесечие на 2009 г. на годишна база.

Фазерлес и Алкомет загубиха по 6,2% от капитализациите си до съответно 42,2 лв./бр. и 2,91 лв. за акция.

„Червените индекси на американските и азиатските пазари, както и първоначалните понижения на фондовите борси в Европа уплашиха дребните спекуланти и те побързаха да потопят първоначално индексите на БФБ. Червената картина беше повлияна още повече от публикуваните отчети на Неохим и Българо–американска кредитна банка. Към края на сесията загубите започнаха да се трият след позитивизма на европейските пазари. Относително силен интерес беше проявен към акциите на фондовете за недвижими имоти“, показват наблюденията на Александър Пеев* финансов анализатор от ИП Балканска консултантска компания АД.

„Повечето американски акции са надценени, но пък за мнозинството от акциите от състава на SOFIX се търгуват 4-5 пъти под справедливата си стойност, затова в момента дребните инвеститори – продавачи се отказват от подцени акции в името на трейдърството. Банковата система е стабилна и политическият риск е сведен до минимум, лихвите по депозитите, а и вече лихвите по кредити очертават намаляване, инвестиционните схеми и пенсионните фондове са пълни с кеш, европейските икономи се възстановяват, големи инвестиционни схеми вече поглеждат към развиващи се пазари със силно подценени акции, какъвто е и нашият“, смята Пеев.

„Интересно ще бъде дали експортно – ориентираните компании са се възползвали от подобрената обстановка в европейските страни, както и дали дружествата, чиито приходи се формират и от търговия с финансови инструменти са извлекли печалби от фондовите борси“, е коментарът на анализатора относно акцента в предстоящите за публикуване отчети.

„Капиталовите пазари се завръщат към пред-кризисното си състояние и вече оставят в миналото всички следи от паниката при фалита на Lehman. Апетитът към рискови активи нараства, което в средносрочен план ще означава и увеличение на чуждестранния интерес към българския пазар. Малко компании в SOFIX предоставят възможности за покупки от големи фондове, като при текущата ликвидност това е почти невъзможно. Но водещите български акции ще продължат да привличат интерес от чуждестранните инвеститори, когато капиталите са насочени към региона“, заяви Цветослав Цачев*, анализатор в ИП Елана Трейдинг.

*Мненията са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Мнението на Цветослав Цачев е публикувано в блога на ИП Елана Трейдинг

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още