IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпускат 4,5 млн. лв. от бюджета за пътен възел „Качица”

Съоръжението разрешава основен транспортен проблем на Велико Търново

19:53 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат 4,5 млн. лв. от бюджета за пътен възел „Качица”

Необходимите средства за доизграждане на пътен възел „Качица” ще бъдат осигурени от държавния бюджет, каза във Велико Търново премиерът Бойко Борисов. Правителството ще отпусне 4,5 млн. лв., за да се финализира строежът и да се пусне в експлоатация пътното съоръжение, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Инфраструктурният обект представлява система от две кръгови кръстовища, чрез които ще бъде преодоляна конфликтната ситуация, създавана от пресичането на главния път София-Варна с една от основните транспортни артерии на Велико Търново.

Средства за автомагистрала „Хемус” в момента няма, посочи Бойко Борисов. По думите му поради липсата на държавно финансиране най-вероятно отсечката от София до Велико Търново ще бъде отдадена на концесия, като трасето ще бъде продължено по направлението Русе-Шумен и Варна.

За разлика от тези участъци, с европейски средства ще бъде изградена автомагистрала „Тракия”, която за ЕС е важен транспортен коридор от и за Азия. Премиерът съобщи, че магистралата ще бъде свързана с Бургас и Варна. Проектът е под името „Тракия-Черно море”.

Министър-председателят посочи, че още преди 2011 г. ще започне работата по автомагистрала „Марица”. Предвижда се и изграждането на скоростните отсечки Дупница-Благоевград и Сандански-Петрич. По думите му за Кресненското дефиле са необходими 700 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още