IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Граждани и малки фирми искат 4% лихви по кредити

От гражданското сдружение ЕДНО и асоциацията на българския бизнес заплашват с протести на граждани пред банките в началото на декември

17:59 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Граждани и малки фирми искат 4% лихви по кредити

Лихвите по отпуснатите кредити да бъдат 4% и да има гратисен период за плащането им от 2 години. Тези свои искания огласиха днес от Организацията за обществена самозащита (ЕДНО) и от Националната асоциация на българския бизнес. Другото основно искане на организациите е банките да не продават заложените обезпечения.

За Investor.bg председателят на двете организации Светлозар Николов уточни, че те биха се съгласили като начало и на по-малко намаляване на лихвите по кредитите, стига да се започне диалог с представители на ръководствата на поне част от банките, което те досега отказват. 

Ако такъв диалог не започне скоро и не се стигне до някои облекчения при кредитирането, то гражданите ще излязат на протести пред банките в началото на декември, предупредиха от ЕДНО. Двете организации нямат подкрепата на едрия бизнес и големите работодателски организации.

Николов посочи, че, въз основа на собствени данни, двете организации са подали сигнали до Комисията за защита на конкуренцията за седем банки, които според тях са в картелно споразумение относно лихвите по кредитите, както и в БНБ - за 2 банки, които са имали забавяне на изплащане на лихви по депозити.

До Върховна касационна прокуратура е подаден сигнал за още няколко банки, „заплашвали с мутри“ свои клиенти, забавили връщането на кредитите си.

От двете организации се обявиха за единна политика на банките при предоговаряне на условията по отпуснатите кредити на граждани и малки фирми и призоваха БНБ и държавата да се намесят в този процес, давайки за пример други европейски страни с по-ниски лихви по кредити и по депозити.

Николов обаче не се обоснова как точно това може да стане на практика.

Представители на асоциацията допълниха, че държавата трябва да намери начин да подпомогне малкия бизнес при отпускането на по-евтини креди - например чрез Българска банка за развитие, иначе до няколко месеца много малки фирми ще фалират или ще съкратят наполовина персонала си, което ще се отрази отрицателно на цялата икономика.

Наред с по-ниските лихви по кредитите, от двете организации предлагат и понижаване на лихвите по депозитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още