IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ ще подпомага реформата при безопасността на храните и комасацията

До януари 2010 г. ще бъде изготвена стратегия за структуриране на Агенция по безопасност на храните

13:30 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
СБ ще подпомага реформата при безопасността на храните и комасацията

Безопасността на храните и комасацията са предварително набелязаните основни приоритети от сектор „земеделие“, които ще бъдат включени в подготвяната стратегия за партньорство между България и Световната банка за следващите четири години, посочват от Министерството на земеделието и храните.

Приоритетите са станали ясни след срещите на мисията на Световната банка в България със заместник-министрите на земеделието и храните Преслав Борисов и Цветан Димитров.

Като първи приоритет е отбелязан въпросът с безопасността на храните и свързаните с него ветеринарен и фитосанитарен контрол. Това е най-амбициозната реформа в сектора, защото засяга цялото общество и може да бъде обект на сътрудничество с финансовата институция, смята заместник-министърът Цветан Димитров, цитиран в съобщението.

До януари 2010 г. ще бъде изготвена стратегия за структуриране на Агенция по безопасност на храните, като след това ще бъдат предприети и законодателни промени с оглед на създаването на новото ведомство.

Разпокъсаността на земите и управлението на водите за напояване е другият важен проблем, който е набелязан за съвместна работа. Заместник-министър Борисов е очертал ролята на правителството в посока подпомагане на естествения процес на окрупняване и създаване на условия за неговата реализация. Той е изразил желание да бъде споделен опитът на финансовата институция в други страни с близки условия.

Световната банка е готова да предостави вече използвани пилотни решения, е посочил на срещата Холгер Крей, оперативен ръководител в сектор „земеделие и развитие на селските райони“ във финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още