IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От 1-ви януари БНБ затваря клиентските гишета

Всички разпоредители с бюджетни средства ще се разплащат с държавата само по електронен път

10:17 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
От 1-ви януари БНБ затваря клиентските гишета

От първи януари 2010 година всички първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни средства ще се разплащат с държавата само по електронен път. Така БНБ ще закрие клиентските си гишета, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща с бизнесмени снощи в Разград.

Той обясни, че електронното разплащане за тези звена е нормативно уредено още през 2007-ма година, но до момента то се ползва едва от 88 от близо 300 държавно финансирани ведомства.

Отговорът на този въпрос е всъщност много елементарен, посочи Дянков, цитиран от БТА. Счетоводителите на останалите звена всеки месец ходят на място в БНБ за заплатите на служителите си, въпреки че централната банка работи по електронен път, и си уреждат по този начин нерегламентитран почивен ден за пазаруване в столицата, коментира финансовият министър.

Но съм убеден, че има и по-дълбоки причини за това, допълни той. Дянков посочи, че сред ведомствата, които още не ползват системата за електронно разплащане с държавата, са дори Агенциите за финансов надзор и за икономически анализи и прогнози.

По неговите думи през последния месец се забелязва тенденция фирми, които са търсили къде в региона да инвестират, да се ориентират към България. Докато в близкото минало Румъния и някои други съседни държави, където пазарът е три пъти повече от България са били от по-голям интерес за чуждите инвеститори, то сега те започват да търсят реализация на проекти в нашата страна.

За мен това означава, че имиджът, който гради България през тези три месеца показва, че страната ни е също толкова конкурентноспособна, допълни той.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков гостува в Разград за среща с представители на бизнеса от региона. Днес той ще се срещне с данъчната администрация и с предприемачи от област Търговище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още