IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трайков потвърди в Москва, че продължава работата по енергийните проекти

През следващата седмица в София ще се съберат работните групи по проекта "Южен поток“, които ще продължат работа по изготвяне на споразумение между акционерите

17:28 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков потвърди в Москва, че продължава работата по енергийните проекти

Работата по изготвяне на финансова концепция и структура на проекта АЕЦ Белене продължава. За България проектът е не само политически, по-важна е финансовата част, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на официалната си среща в Москва с вицепремиера на Руската федерация Сергей Собянин, съобщиха от министерството.

След изясняване на дела, който България и RWE (сега е съответно 51% и 49%) ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков е подчертал, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите. Кредитно финансиране с държавна гаранция за АЕЦ Белене не е сред обсъжданите варианти, е посочил Трайков. Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани компании като инвеститори в проекта.

България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от удвояване на капацитета на газопровода “Южен поток”, каза Трайков.

Преговорите с турската страна са свързани с един от вариантите за трасе на тръбата през Черно море и не засягат ролята на България в този проект, е коментирал Собянин, относно излезли вчера в руски медии съобщения, че Турция може да замени България в проекта. Даването от страна на Турция на разрешение за геоложки проучвания в нейни териториални води означава, че строителството може да започне през 2010 г., подчерта в среща с министър Трайков по-рано днес министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко.

През следващата седмица в София ще се съберат работните групи по проекта „Южен поток“, които ще продължат работа по изготвяне на споразумение между акционерите, устава на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване. Тогава по настояване на министър Трайков ще започнат и разговори по параметрите на нов дългосрочен договор за газови доставки с „Газпром”. Българската страна отново заяви позицията си тези преговори да не се обвързват с договора по проекта „Южен поток“.

Позицията на Русия по проекта за петролопровода Бургас – Александруполис е непроменена, заяви Сергей Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта Самсун – Джейхан. Но двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия, ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета. България очаква гаранции за запълване капацитета на Бургас-Александруполис, е посочил Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още