IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват раздвижване на търговията на БФБ до няколко седмици

SOFIX загуби позиции за трети пореден ден при прекъсната за над час търговска сесия

15:05 | 21.10.09 г.
Очакват раздвижване на търговията на БФБ до няколко седмици

Днес SOFIX отчете трети пореден спад, този път с 1,25% до 475,49 пункта. На червено бяха и останалите три индекса (BGTR30 се понижи с 1,4% до 359,61 пункта, BG40 отстъпи с 0,76% до 129,32 пункта, а BGREIT е на червено с 0,33% до 48,65 пункта).

Въпреки че днес SOFIX се движи в унисон с регионалните и световни индекси, е налице по-слабо представяне на българския пазар спрямо други в региона и света спрямо рекордите от средата на септември 2009 г. и мнозина се питат дали ще има догонване или евентуална червена вълна навън ще повлече и SOFIX.

„Българският SOFIX има едно от най-слабите представяния спрямо върховете от средата на септември, като разликата спрямо САЩ и Германия е близо 10%. Тази разлика не е толкова голяма предвид слабата ликвидност у нас и способността на българския пазар да компенсира бързо изоставянето си“, смята анализаторът на ИП Елана Трейдинг Цветослав Цачев*.



„През последните три месеца корелацията на БФБ с Чехия, Унгария и Литва е най-висока. За още по-кратък период от 1 месец най-силна е връзката с Естония, Латвия и Литва, но корелацията с Чехия и Унгария се запазва сравнително висока. По този начин може да отличим няколко пазара, с които SOFIX има значителна корелация – Чехия, Естония и Унгария“, показва изследване на Цачев.

„Покачването в Чехия започва по-рано от ръста на БФБ през август, като приключва преди SOFIX да започне ръста от септември. Оттогава акциите в Чехия се търгуват в тесни граници. Борсата в Талин изостава с няколко дни от рязкото покачване у нас, но с бързи темпове възстановява разликата и също отстъпва няколко процента спрямо върха от септември“, отчита Цачев.

„Добрата корелация с няколко регионални пазара показва, че си струва те да бъдат наблюдавани за сигнали за ръст или спад на българската борса. В момента само прибалтийските републики отчитат по-силен спад от върховете си, а възходящият тренд се поддържа в Унгария и Русия. Румъния и Полша са близо до пробив нагоре и при поддържане на ръста на Уолстрийт те също ще се присъединят към пазарите с нови върхове за годината. Останалите пазари продължават консолидацията си“, смята анализаторът.

„Българската борса ще се присъедини към нарастващия брой на покачващи се фондови индекси в Източна Европа. Това, което си струва да се наблюдава, е с каква сила в Румъния и Полша ще стартира ръст и кога Чехия и Прибалтика ще се включат към възхода на пазарите. Времевият прозорец, в който БФБ ще прекрати тази консолидация, е ограничен – следващите две седмици ще бъдат публикувани отчетите у нас, а в същото време ще приключи и оповестяването на резултатите от щатските и европейските компании. Движението не означава само възходяща посока. Често след втората или третата седмица на публикуването на отчетите започва корекция на щатския пазар. Но и в двата случая има основания да се счита, че ниско ликвидната търговия на БФБ скоро ще приключи и индексите ще отчетат по-силни ежедневни движения“ добави Цачев.

Днес оборотът на БФБ-София достигна 1,24 млн. лв., като над час липсваше търговия поради комуникационен проблем на БФБ-София.

С най-голям оборот бе ЗД Евроинс (за 347 хил. лв.), както и Албена инвест холдинг (със 124 хил. лв.).
Останалите дружества бяха с оборот под 100 хил. лв., като в диапазона до 50 хил. лв. се наредиха Холдинг Пътища, Химимпорт, ПИБ, ФНИ България АДСИЦ, Индустриален холдинг България и Софарма.

Само две от дружествата с оборот над 5 хил. лв. поскъпнаха и това бяха Албена инвест холдинг с 0,8% ръст до 6,2 лв./акция и Софарма с 0,4% ръст до 4,26 лв. за акция.

Пониженията бяха доста по-силни, като Стара планина холд загуби 5,7% от стойността си до 1,92 лв./акция, Етропал се обезцени с 5% до 2,07 лв./книга, а Билборд загуби 4,5% до 1,3 лв./акция.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа, като е публикувано и в блога на ИП Елана Трейдинг

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още