IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В БНБ очакват 4,2% спад тази година и ръст от 0,5% за 2010 г.

Прогнозите на правителството и МВФ са доста по-песимистични, като те очакват за догодина спад от 2-2,5 на сто

10:34 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
В БНБ очакват 4,2% спад тази година и ръст от 0,5% за 2010 г.

Българската икономика ще се свие по-малко от прогнозираното през тази година и ще се върне към растеж следващата година благодарение на възстановяването на Западна Европа, смята зам.-ръководителят на Българската народна банка Димитър Костов.

БВП ще се свие с 4,2 на сто тази година и ще нарасне с 0,5 на сто през следващата, е заявил Костов в интервю от Дубровник, предаде Bloomberg.

За сравнение най-скорошната оценка на правителството беше за спад на брутния вътрешен продукт с 6,3 на сто през тази година и с 2% през следващата, а от Международния валутен фонд са още по-песимистично настроени, прогнозирайки 6,5% спад за тази и 2,5 на сто за следващата година.

БНБ може да изнесе новата си прогноза тази седмица.

„Износът и производството се стабилизират”, е заявил Костов, посочвайки възстановяването на Германия, която е най-големият пазар за износ на България. По думите му прогнозите на МВФ са „крайно песимистични”.

С оживяването на износа и ограничаването на потреблението в страната заради рецесията, дефицитът по текущата сметка на България вероятно ще се свие под 10 на сто от БВП следващата година от 12 на сто за тази, е казал още Костов.

Още по темата:

Индустрията излиза от кризата в началото на следващата година
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още