IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 октомври

07:58 | 21.10.09 г.
Преглед на печата за 21 октомври

Бойко Борисов: Ако част от резерва се депозира, то ще е след конкурс
в. Дневник

Ако средства от фискалния резерв се прехвърлят в търговските банки, те ще се избират открито с конкурс при ясни правила. Това каза във вторник премиерът Бойко Борисов по повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков част от резерва да се вложи на депозит извън БНБ. На този конкурс ще може да дойдат само най-добрите банки, обясни той, но направи и уговорката, че идеята на Дянков е само предложение, но не й окончателно решение. "Министрите са амбицирани да решат проблемите и затова предлагат много различни решения. След това се събира Министерският съвет и решава какво ще се прави. Те трябва да дават много идеи, но не всички идеи стават реалност", допълни той.

Софийската Първа градска болница иска пари от общината
в. Дневник

Ръководството на софийската Първа градска болница иска от общинския съвет да обяви сградата на медицинското заведение за публична общинска собственост. Причината е, че заради дълговете на болницата кредиторите й могат да поискат възбрана на имота и отнемането му за покриване на задълженията. Това е записано в писмо от името на шефа на болницата д-р Цветан Димитров, цитирано от БТА. Сега сградата на клиниката е частна общинска собственост.

Кредитният регистър няма да се ползва от всеки желаещ
в. Сега

Централният кредитен регистър към БНБ, в който се събират данни за състоянието на всеки изтеглен в България заем от частно лице или фирма, няма да споделя информацията свободно с всеки, който пожелае. Това е изводът от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по казус за ограничаване на свободния достъп до данните от регистъра.
Антимонополистите са били сезирани от "ОМВ България" ООД, които се оплакват, че наредбата за дейността на регистъра ги ощетява, тъй като те нямат право да взимат данни от там при отпускане на заеми на трети лица. Това ги поставяло в неравностойно положение в сравнение с банките и другите финансови институции.

18 кандидати ще се състезават за кметското място в София
в. Сега

Кампанията за кмет на София стартира с цели 18 кандидати. Това се разбра, след като Общинската избирателна комисия приключи с регистрацията снощи. В надпреварата ще участват ГЕРБ - с Йорданка Фандъкова, БСП - с Георги Кадиев, РЗС - с Павел Попов, Бизнесблокът ще се представлява от бившия депутат Кристиян Кръстев, а Съюзът на свободните демократи - от Иван Антикаджиев. Свои представители ще имат още БНРП, "Зелените", БКП и др. За кметското място ще се състезават и двама независими. В неделя ще се проведе частичен вот заради ангажиментите на Бойко Борисов като премиер. Избори ще има още в няколко населени места - Враца, Правец и Разлог.

За 3 г. са ремонтирани 25% от студентските общежития
в. Сега

Общо 144.8 млн. лв. са похарчени за ремонт на студентски общежития от 2007 г. досега, сочи справка на просветното министерство. Обновени са 25 сгради с общо 11 320 легла. Най-много - 8 общежития, са ремонтирани в София. Средства са отделени и за общежития във Варна, Пловдив, Свищов, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Благоевград и Габрово. Средната цена на ремонта за кв.м е 916 лв. В сумата влизат обзавеждане, топлоизолация, подмяна на дограмата, нова електрическа и ВИК инсталация, ремонт на асансьорите и видеокамери. Според справката на МОМН до момента са обновени 25% от общежитията. Студентските блокове в страната са общо 126 с над 55 000 легла.

Глобяват с 400 лв. за загубена лична карта
в. Новинар

Между 60 и 400 лв. глоба грозят всеки, който си изгуби личните документи и в срок до три дни не обяви в полицията за липсата им. Това е записано в новия закон за българските лични документи, който влезе в сила вчера.
От 30 до 200 лв. е сумата, която трябва да плати всеки, който заради небрежност си изгуби документите. Същата е сумата и когато липсата им не се обяви в тридневен срок в полицията. Според юристите МВР има право да глобява и за двете провинения наведнъж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още