IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Министър Трайков ще обсъжда в Русия съвместните енергийни проекти

В Москва ще бъдат разгледани и причините и възможните мерки за преодоляване на резкия спад в българския износ за руския пазар от началото на тази година

15:36 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Министър Трайков ще обсъжда в Русия съвместните енергийни проекти

На 22 октомври 2009 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще разговаря в Москва със Сергей Собянин, заместник-министър председател на Русия, съобщиха от министерството.

Разговорите между двамата се провеждат в качеството им на съпредседатели на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Съгласно договореностите между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Владимир Путин, предстоящата сесия на комисията ще се проведе на 10-11 декември 2009 г. в София.

Предвижда се на срещата между Трайков и Собянин да бъде направен преглед на основните направления в двустранните икономически връзки. Очаква се сред основните дискутирани въпроси да бъде напредъкът по изясняване на позициите по съвместните енергийни проекти след срещата на Трайков с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко на 18 септември в София.

Към момента българското правителството не е поело твърд ангажимент за реализиране на нито един от крупните енергийни проекти с Русия – АЕЦ Белене, газопровода „Южен поток“ и петролопровода Бургас-Александруполис, както се изтъква, главно поради недостиг на финансови средства. Най-сигурна засега изглежда реализацията на „Южен поток“, за който преди дни при посещението си в България Силвио Берлускони заяви, че Италия има интерес от по-бързо стартиране на строителството му.

В Москва след два дни ще бъдат разгледани и причините и възможните мерки за преодоляване на резкия спад в българския износ за руския пазар от началото на тази година.

Очаква се и дискусия по възможностите за намиране на взаимно приемливи решения по някои унаследени от миналото проблеми, като производството на специална продукция в България по техническа документация, предоставена ни от бившия СССР, съдбата на съвместното предприятие „Автоелектроника” - гр. Пловдив и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още