IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западна Европа вижда светлината, Източна е още в тунела на кризата

Възстановяването в Източна Европа може да започне през втората половина на 2010 според Люк Ханон от Rothschild

12:41 | 20.10.09 г.
Западна Европа вижда светлината, Източна е още в тунела на кризата

Повечето анализатори в Западна Европа са на мнение, че Западна Европа започва да излиза от кризата, каза Люк Ханон, управляващ директор в Rothschild по време на конференция в София „Сливания и придобивания в България и региона“, провеждана с медийното партньорство на Investor.bg.

Според него страните от Централна Европа като Полша, Чехия и Словения също са започнали да се възстановяват, докато Източна Европа все още „се намира в тунела”. Въпреки това нивата на Credit Default Swap (CDS)* на региона са намалели значително, като за България от значение е била и политиката на новото правителство, която е дала положителни сигнали на инвеститорите.

Ханон каза, че за Източна Европа излизане от кризата може да се очаква през втората половина на 2010.

Той подчерта, че въпреки че има раздвижване на пазара за дълг, все още е трудно да се осигурят заемни средства за придобивания, особено за по-дълъг период.

Тенденциите за сливания и придобивания в България и региона ще бъдат продиктувани макроикономическите показатели, каза Ханон. Той добави, че очакванията за България не са добри, като припомни и очакванията за икономическия растеж на страната ни на МВФ, според които БВП ще отбележи спад от 6,5% през тази година и 2,5% през следващата.

От друга страна, доверието на инвеститорите расте, както и броят на компаниите за дялово инвестиране в региона, добави той.

Според него приватизацията на компаниите от Българския Енергиен Холдинг може да привлече интерес на големи стратегически инвеститори, „ако правителството вземе правилни решения” относно преструктурирането на дружеството.

Ханон добави, че има „известен интерес”, макар и малък, от страна на инвеститорите за придобивания във финансовия сектор, както и във фармацията.

*Кредитни суапове за защита от фалит на съответната държава, с които се измерва страновият й риск

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още