IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Правителството да си се занимава с програмата, а не с резерва

Икономисти призоваха Дянков да не подлага на тест доверието към страната и да не мести част от фискалния резерв в търговски банки

08:48 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Правителството да си се занимава с програмата, а не с резерва

Икономически анализатори оцениха като тест за финансовата система и доверието на чуждестранните инвеститори към България предложението на финансовия министър Симеон Дянков част от фискалния резерв да бъде преместен в търговските банки. Според министъра така в бюджета щял да влезе допълнителен ресурс от по-високите лихви по депозитите, които се дават от търговските банки в сравнение с БНБ.

Намеренията на Дянков бяха определени като „клатене на валутния борд“ от икономиста Кольо Парамов. В предаването Здравей, България по Нова телевизия той обяви, че материята е доста сложна и опитите с нея могат да доведат до опасности. Самият Парамов определи възможния за отпускане ресурс на около 1,7 млрд. лв. от целия резерв.

Мнението на специалиста е, че от тази сума не може да се наберат достатъчно средства и че България трябва да се обърне за финансова помощ към международните институции. Той посочи за пример Румъния, която получи финансиране от 20 млрд. евро с цел стабилизиране на икономиката си.

На това виждане остро се противопостави икономистът от Отворено общество Георги Ангелов. Той посочи, че Румъния е страната с най-голям икономически спад в региона и призова да не се прибягва до посочването й за пример.

Според Ангелов този ход на Симеон Дянков идва като резултат от опитите за вкарване на „всяка възможна стотинка в бюджета“. Той обаче е убеден, че „резервът е резерв именно защото стои в БНБ“. С оглед повишаване на приходите от фискалния резерв Ангелов предложи част от него да бъде сложена на по-дългосрочен депозит в централната банка, което щяло да донесе по-висока лихва.

Към мнението на Георги Ангелов се присъедини и финансовият анализатор от Investor.bg Красимир Йорданов, който изтъкна, че преместване на част от резерва автоматично ще доведе след себе си отлив на доверие към българската финансова система. От това според него ще последва „увеличаване на рисковата премия, както и автоматичен спад на резервите в БНБ“.

Според Йорданов и Ангелов това може да бъде прочетено като доста негативен сигнал от външните инвеститори и би повишило силно недоверието към страната. Така неминуемо щяло да се стигне до увеличаване на рисковата премия, която в момента се е свила доста спрямо началото на годината, както и до отлив на инвестиции.

Общото мнение на участниците в дискусията бе, че е по-правилно на този етап да не се прави тест на финансовата система с преместването на средства от фискалния резерв към търговските банки. Вместо това е по-подходящо правителството да се захване сериозно с изпълнението на антикризисната си програма, в която има предвидени над 80 мерки за борба с кризата.

Прилагането на тези мерки ще доведе до по-бързо излизане на България от кризата в сравнение със съседните държави и би могло да доведе до значителни ползи за страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 20.10.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още